Verplichte quarantaine na vakantie: betaalt u het loon door?

14 september 2021
Artikel

Nu de reguliere vakantieperiode achter de rug is, zijn de meeste medewerkers weer terug op de werkvloer. Maar hoe gaat u om met medewerkers die in het naseizoen tijdens hun vakantie naar het verre buitenland gaan en daarna verplicht in quarantaine moeten?

Portretfoto Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Twee mensen in gesprek

Standpunt kabinet verplichte quarantaine

Volgens het kabinet nemen werknemers, die ervoor kiezen om naar het buitenland te reizen voor een vakantie, daarmee bewust een risico op verplichte quarantaine bij thuiskomst. Kunnen deze werknemers vanuit huis werken? Dan zal de thuisquarantaine weinig problemen opleveren. Voor werknemers die niet vanuit huis kunnen werken en die dus hun werk niet kunnen doen, geldt dat zij geen recht op loon hebben. Werkgever en werknemer kunnen wel onderling afspreken of de werknemer nog extra verlof- of vakantie-uren opneemt.

Het advies is om na terugkeer uit het buitenland een corona-zelftest te doen alvorens weer naar het werk te gaan. Vooralsnog zijn werknemers niet wettelijk verplicht dit te doen.

Werknemers informeren

Of het standpunt van het kabinet en de daadwerkelijke weigering het loon door te betalen standhoudt in een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter zal, zoals altijd, toch nog afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden. Wijst u de werknemer er vóór vertrek schriftelijk op dat er een quarantaineplicht geldt of dat het risico bestaat dat er een quarantaineplicht volgt? Dan werkt dat in uw voordeel. Het informeren kan per individuele werknemer, maar ook in een algemenere mail aan alle personeelsleden.

Arbeidsrechtelijk advies

Een verzoek doen aan recent teruggekeerde werknemers om zich te laten testen en het beschikbaar stellen van testen op de werkvloer, zijn uiteraard zinvol. Wettelijk kunt u als werkgever onder de huidige regelgeving niet meer doen dan een vriendelijk verzoek daartoe. Anders dan in ons omringende landen waar binnen de arbeidsverhouding een test- en of vaccinatieverplichting kan gelden.

Besteed in ieder geval binnen uw onderneming aandacht aan een beleid om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen. Niet alleen om te voldoen aan de Arbowet maar ook uit goed werkgeverschap.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het doorbetalen van loon tijdens een verplichte quarantaine? Of bent u benieuwd welke regels er in uw specifieke geval gelden? Neem contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, voor een vrijblijvende afspraak, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Inge een e-mail.

Meer weten over het doorbetalen van loon tijdens een verplichte quarantaine? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan