Voorwaarden ontslag op staande voet
U kunt uw medewerker niet zomaar op staande voet ontslaan. Dat heeft namelijk enorme gevolgen voor uw medewerker, maar ook voor u als het ontslag onterecht is. Onder welke voorwaarden is ontslag op staande voet toegestaan?


Voorwaarden ontslag op staande voet
1. Dringende reden
Uw medewerker is zijn boekje zo ver te buiten gegaan dat u de arbeidsovereenkomst niet langer kunt en wilt voortzetten. Er moet dan sprake zijn van een dringende reden, zoals bijvoorbeeld diefstal, mishandeling of belediging.
2. Omstandigheden
Om te beoordelen of iemand per direct ontslagen kan worden, moet er rekening gehouden worden met alle omstandigheden, zoals de privésituatie van de werknemer, zijn reputatie bij uw bedrijf en de duur van de arbeidsovereenkomst. Het kan dus voorkomen dat de ene werknemer bij hetzelfde vergrijp wel wordt ontslagen en de andere niet.
3. Onverwijld handelen
Een ander vereiste is dat u de medewerker meteen na het incident moet ontslaan. Wacht u te lang? Dan is het ontslag niet rechtsgeldig. Ook moet duidelijk zijn wat de reden voor het ontslag is, zodat de medewerker zich eventueel kan verweren.
Consequenties van per direct ontslag
Bij ontslag op staande voet heeft u geen toestemming van UWV of ontbinding door de kantonrechter nodig. Ook de opzegverboden, bijvoorbeeld tijdens ziekte en zwangerschap, gelden niet. Het recht van de medewerker op een WW-uitkering en eventuele transitievergoeding vervalt. U kunt als werkgever mogelijk aanspraak maken op een vergoeding: uw medewerker moet dan het maandsalaris over de normaal geldende opzegtermijn aan u betalen. Heeft u het zelf niet bij het rechte eind? Dan volgen financiële sancties voor u.
Meer weten over ontslag op staande voet?
Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Inge een e-mail.