Ontslag op staande voet wegens hoeveelheid augurken

27 juni 2022
Artikel

Absurd of eigen schuld? Dat is de vraag bij een zaak over ontslag op staande voet die een tijdje geleden voor de rechter kwam.

Portretfoto van Geert Rouwet
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Ontslag op staande voet

Casus

Bij een fastfoodrestaurant bestelt een klant een broodje hamburger met extra augurken. De klant krijgt echter geen extra augurken, maar extra bacon op zijn broodje hamburger. De klant vraagt daarop de betreffende medewerker de extra bacon te vervangen door extra augurken. De medewerker doet dit door tientallen extra augurken toe te voegen. De klant dient hierover een klacht in. De werkgever onderzoekt de casus en ontslaat de medewerker op staande voet. De medewerker is het hier niet mee eens en brengt de zaak voor de rechter.

Uitspraak rechter

Het primaire betoog van de medewerker is dat hij het broodje hamburger niet heeft gemaakt. Maar in twee verklaringen van ex-collega’s – die videobeelden hebben gezien – wordt bevestigd dat de betreffende medewerker het broodje hamburger wel degelijk heeft gemaakt. Aan dit betoog gaat de rechter dus voorbij. Vervolgens oordeelt de rechter dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. De rechter meent dat van de medewerker in de functie van bereider van voedsel en/of maaltijden verwacht mag worden dat hij het bereiden van broodjes hamburger op professionele wijze uitvoert.  Door tientallen extra augurken toe te voegen aan het broodje hamburger, heeft de medewerker er blijk van gegeven ongeschikt te zijn voor zijn functie. Bovendien heeft de medewerker gezorgd voor forse reputatieschade voor zijn werkgever, wat hem ook wordt aangerekend.

Feiten en omstandigheden

In deze zaak liep het voor de werkgever goed af met dit ontslag op staande voet. Dit is zeker niet altijd het geval. Het wel of niet slagen van een ontslag op staande voet hangt heel erg sterk af van alle feiten en omstandigheden, waarbij de belangen van de werkgever en die van de werknemer (zoals persoonlijke omstandigheden) worden gewogen. Ons dringende advies is om nooit tot ontslag op staande voet over te gaan, zonder vooraf een arbeidsrechtjurist te raadplegen. De gevolgen van een onterecht ontslag op staande voet zijn (financieel) namelijk enorm.

Meer informatie

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen hebben op het gebied van arbeids- en medezeggenschapsrecht? Neem voor meer advies contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817