Bovenwettelijke vakantiedagen? Betaal toeslagen

13 juli 2023
Artikel

De Hoge Raad oordeelde recent dat u als werkgever verplicht bent om het volledige loon inclusief toeslagen te betalen als medewerkers bovenwettelijke vakantiedagen opnemen of laten uitbetalen. Als u verzuimt dat te doen kunt u flinke claims verwachten. In dit artikel beschrijven we de case van de NS.

Portretfoto van Geert Rouwet
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Man loopt met rolkoffer door hal vliegveld

Loon tijdens vakantie

Voor wettelijke dagen was al bekend dat u bij de vaststelling van de hoogte van het loon ook bepaalde componenten, zoals de vaste onregelmatigheidstoeslag (ORT), moet meenemen. Volgens de wet hebben uw medewerkers ook recht op volledig loon als zij bovenwettelijke vakantie-uren opnemen. Dit geldt zelfs wanneer zij deze toegekende vakantiedagen op een later tijdstip inzetten voor andere doeleinden, zoals verkorting van de werkweek. U mag in een (collectieve) arbeidsovereenkomst geen afspraken maken die op dit onderdeel nadelig zijn voor uw medewerkers.

De zaak van NS

Onlangs deed de Hoge Raad uitspraak in een zaak van de NS. De NS kenden medewerkers bovenwettelijke vakantiedagen toe volgens afspraken die zij in 2016 met de vakbonden maakten. Daarin stond dat medewerkers met terugwerkende kracht tot 2012 de ORT ontvingen over hun wettelijke vakantie-uren.

Niet in de cao, dus niet uitbetalen?

De NS stelden zich op het standpunt dat zij volgens de gemaakte afspraken niet verplicht waren om de ORT te betalen bovenop de bovenwettelijke uren. Hiertegen maakte een aantal medewerkers bezwaar. Bovendien eisten zij volledig loon en ORT voor de bovenwettelijke uren die zij hadden gebruikt voor door hen ingezette werktijdverkorting. Oudere medewerkers hadden namelijk de mogelijkheid om vrije uren in te zetten om hun werkweek te verkorten naar 32 uur. Dit ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid. De rechtbank en het gerechtshof stelden de werknemers al in het gelijk. De NS stelden daarna cassatie in bij de Hoge Raad.

Toekenningsmoment van vakantiedagen bepalend

De Hoge Raad heeft in haar arrest de medewerkers wederom in het gelijk gesteld. De verplichting om het volledige loon inclusief bijbehorende toeslagen door te betalen, geldt volgens de Raad voor alle vakantie-uren en daarmee ook de bovenwettelijke vakantie uren.

Werktijdverkorting is ook vakantie

Naast de uitspraak over de betaling van het volledige loon, oordeelde de Hoge Raad dat de regels ook gelden in het geval van werktijdsverkorting. De volledige uitbetaling geldt voor alle vrije tijdsaanspraken in de wet die onder de definitie van ‘vakantie’ vallen. Dit zijn aanspraken die op het moment van toekenning bedoeld zijn voor herstel en ontspanning (de zogenaamde ‘recuperatiefunctie’). Dus ook werktijdverkorting ter bevordering van duurzame inzetbaarheid.

Voorkom additionele kosten

Het arrest van de Hoge Raad bevestigt dat u bij uitbetaling van verlof een ‘ruim’ loonbegrip moet hanteren. In de praktijk zijn werkgevers zich hier veelal niet voldoende van bewust. Gevolg hiervan is dat er vervelende loonvorderingen vanuit medewerkers kunnen volgen met alle bijbehorende kosten. Bijvoorbeeld de wettelijke verhoging van maximaal 50%. Wanneer u twijfelt of u het juiste bedrag betaalt als het gaat om vakantiedagen, neemt u dan contact met onze juristen arbeidsrecht.

Meer informatie

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over arbeidsrechtelijk zaken? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu