Thuiswerken: recht of gunst?

6 december 2023
Artikel

Veel werknemers zien thuiswerken inmiddels als een arbeidsvoorwaarde en willen niet verplicht worden om (fulltime) naar kantoor te komen. Hoe zit dit arbeidsrechtelijk? Mogen zij weigeren naar het werk te komen?

Portretfoto van Geert Rouwet
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Thuis aan het werk

Thuiswerken en het instructierecht

Een werknemer heeft niet het wettelijk recht om thuis te werken. Het thuiswerken dat we tijdens de coronacrisis structureel deden, is namelijk geen formele standplaatswijziging, maar valt onder het instructierecht van de werkgever. De werkgever bepaalde in overleg met werknemers dat er op basis van een overheidsadvies vaker of uitsluitend thuis gewerkt moest worden. Dit is echter nog geen arbeidsvoorwaarde geworden. Op basis van hetzelfde instructierecht kan de werkgever nu bepalen dat we vaker (of uitsluitend) naar kantoor moeten komen.

Initiatiefwet 'Wet werken waar je wil' is gestrand

Het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je  wil’ is opgesteld  voor organisaties, waarin tien of meer werknemers werken. De wet regelt dat de werknemer een schriftelijk verzoek kan indienen voor aanpassing van de arbeidsplaats. De keuze is dan (meer) werken vanaf het woonadres van de werknemer, of (meer) werken vanaf de werklocatie van de werkgever. De werkgever kan het verzoek alleen afwijzen bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit wetsvoorstel strandde in de Eerste Kamer in september 2023. Er is onvoldoende behoefte te zijn aan een wettelijk recht.

Maak afspraken over thuiswerken

Meer dan de helft van de werkgevers heeft  inmiddels afspraken gemaakt voor het thuiswerken na de coronacrisis. De andere helft doet er verstandig aan om dit ook schriftelijk vast te leggen. Juist ook om discussie en demotivatie bij medewerkers te voorkomen. Een hybride werkvorm is aan te raden. Juist in deze tijd (met de hoge benzineprijzen) werknemers verplichten om fulltime naar kantoor te komen, kan niet alleen leiden tot demotivatie en conflicten, maar ook tot een leegloop. Dit terwijl het al zeer moeilijk is om alle vacatures te vervullen.

Meer informatie of advies?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over afspraken rond thuiswerken? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail.  

Wilt u meer weten over thuiswerken als arbeidsvoorwaarde? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu