Cao uitzendkrachten: waar moet u rekening mee houden?

7 december 2021
Artikel

Wat zijn belangrijke punten uit de cao Uitzendkrachten en waar moet u rekening mee houden als u met tijdelijke inhuur werkt? In dit artikel leest u wat de inlenersbeloning inhoudt, welke pensioenrechten een uitzendkracht heeft en waar u rekening mee moet houden met de inhuur van arbeidsmigranten. 

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
uitzendkrachten met elkaar in gesprek over het onderhandelingsresultaat

Inlenersbeloning

De inlenersbeloning is de beloning die de uitzendwerkgever aan de uitzendwerknemer moet betalen. Deze beloning is gelijkwaardig aan die van een medewerker, die in dienst is bij de inlener. Ook de eindejaarsuitkering is onderdeel van de inlenersbeloning.  

Inschaling op basis van ervaring en opleiding

Als het bij de inlener gebruikelijk is dat het aanvangsloon mede gebaseerd is op de ervaring en opleiding van de medewerker, dit ook geldt voor de uitzendkracht. De uitzendkracht kan op zijn/haar beurt de uitzendonderneming vragen om een uitleg over zijn inschaling. Daarnaast worden vanaf dat moment ook eenmalige uitkeringen (ongeacht het doel of de reden daarvan) in de inlenersbeloning betrokken.

Pensioen

Er is sinds 1 juli 2023 geen wachttijd meer voor het StiPP-pensioen. Een uitzendorganisatie moet medewerkers direct bij StiPP aanmelden als ze in dienst treden. Een uitzendkracht of gedetacheerde bouwt zo vanaf de eerste werkdag direct pensioen op. 

Arbeidsmigranten

Een arbeidsmigrant die voor het eerst voor werk bij de uitzendonderneming naar Nederland komt, heeft gedurende de eerste twee maanden minstens recht op een bedrag dat overeenkomt met het wettelijk minimumloon. Ook moet de uitzendwerkgever bij het beëindigen van de uitzendovereenkomst de arbeidsmigrant een overgangstermijn geven van vier weken om de door de werkgever ter beschikking gestelde huisvesting te verlaten.

Controleer uw contracten en beleidsregels

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Onze juristen arbeidsrecht van ABAB Legal helpen u graag verder. Neem voor meer informatie of advies contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht en mediator, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail.

Meer weten over het onderhandelingsresultaat cao uitzendkrachten? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817