Arbeidsmigranten en de registratie in de BRP

17 juni 2021
Artikel

Werkt u met arbeidsmigranten? Zorg dat u op de hoogte bent van de bijbehorende risico’s en verantwoordelijkheden.

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Arbeidsmigranten en de registratie in de BRP

Wat zijn de regels en gevolgen (niet) registreren van arbeidsmigranten?

Arbeidsmigranten die kortdurend naar Nederland komen, melden zich in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Hier krijgen zij een Burgerservicenummer (BNS) om in Nederland te kunnen werken en salaris te ontvangen. Komt de arbeidsmigrant langer dan vier maanden in Nederland werken? Dan moet hij zich ook inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen: GBA).

Met de BRP-registratie wordt de arbeidsmigrant ingezetene van Nederland. Als de arbeidsmigrant zich niet registreert, heeft dat nadelige gevolgen. Hij komt dan bijvoorbeeld niet in aanmerking voor bijstand en toeslagen of verliest bepaalde verzekeringen bij ontslag. Ook kan hij geen auto kopen en zich niet inschrijven als woningzoekende.

Informeer uw werknemers over de registratie BRP

Registratie in de BRP is de verantwoordelijkheid van de arbeidsmigrant zelf. Maar let op: een toepasselijke cao (zoals de ABU uitzend-cao) kan de werkgever of inlener verplichten de arbeidsmigrant hierover te informeren. Ook wil de overheid werkgevers op dit vlak meer verplichtingen gaan opleggen. U doet er daarom goed aan als werkgever (of inlener) de arbeidsmigrant op deze verplichting te wijzen. Zo behoedt u hem voor vervelende consequenties.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de registratie van arbeidsmigranten? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail

Wilt u meer weten over het werken met arbeidsmigranten? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817