Einde van de bedenktermijn bij een beëindigingsovereenkomst: eerder dan gedacht

6 november 2022
Artikel

Binnen het arbeidsrecht geldt bij een ‘beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden’ vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd) een wettelijke bedenktermijn voor de medewerker.

Monique van der Manden-Poels
Neem contact op met:
Monique van der Manden-Poels Jurist arbeidsrecht
Mensen met elkaar in overleg

Binnen deze termijn kan de medewerker zijn instemming schriftelijk zonder opgaaf van redenen herroepen. Staat het recht op die bedenktermijn genoemd in de beëindigingsovereenkomst? Dan geldt de termijn van 14 dagen en anders geldt er een langere bedenktermijn van 21 dagen.

Het herroepen van de instemming moet volgens de wet plaatsvinden binnen de termijn na de datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen. In de praktijk ontstaat er wel eens discussie tussen werkgever en medewerker over de vraag of de medewerker tijdig een beroep op de wettelijke bedenktermijn heeft gedaan. Een voorbeeld uit een recente rechtspraak.

Bedenktermijn in de rechtspraak

In een uitspraak van de rechtbank Amsterdam (RBNHO:2021:9155) stond het inroepen van de bedenktermijn door een medewerker centraal. Na onderhandelingen over de uitdiensttreding via een beëindigingsovereenkomst ging de medewerker op 1 maart 2021 akkoord met alle belangrijke onderdelen. De medewerker ondertekende de vaststellingsovereenkomst pas op 8 maart 2021, maar met vermelding van een datum in het verleden: namelijk 26 februari 2021.

De medewerker bedacht zich echter en op 15 maart 2021 heeft hij zijn instemming schriftelijk herroepen. Deed de medewerker tijdig een beroep op de bedenktermijn? De inkt van de ondertekening was immers net een week droog.

De kantonrechter oordeelde dat de bedenktermijn al begint te lopen op het moment dat overeenstemming is bereikt over de ‘essentialia’ van de overeenkomst, in dit geval dus op 1 maart 2021. De bedenktermijn staat los van de antidatering, maar nog belangrijker: ook van de datum waarop de handtekening gezet wordt. Het gaat om de datum waarop instemming bereikt is.

De herroeping was in dit geval net op tijd - precies op de laatste dag van de bedenktermijn - door de medewerker ingeroepen om de afspraken over de beëindiging opzij te zetten en in dienst te blijven.

Advies

Wordt u geconfronteerd met een herroeping van een eerder overeengekomen beëindigingsovereenkomst? Bedenk dan wanneer de overeenstemming bereikt is en de termijn is gaan lopen. Misschien al voordat de handtekening gezet is, waardoor de bedenktermijn wellicht al voorbij is.

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorg. Wilt u met een ‘beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden’ afscheid nemen van een medewerker? Neem contact op met Monique van der Manden-Poels, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647183 of stuur Monique een e-mail.

Wilt u meer weten over een beëindigingsovereenkomst? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Monique
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu