Kansen en uitdagingen participatieregelingen via blockchain voor medewerkers

6 december 2023
Artikel

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om participatieregelingen voor het personeel te digitaliseren. Zo bestaat er de mogelijkheid regelingen, zoals aandelencertificaten, in te richten via de blockchain. Maar hoe werkt deze zogenoemde ‘tokenisatie’ en wat zijn de mogelijkheden voor u als werkgever?

Portretfoto van Geert Rouwet
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
digitale wallet

Hoe werkt tokenisatie?

Concreet worden er bij tokenisatie van een participatieregeling juridische documenten in een smart contract vastgelegd. Een smart contract is in het kort een digitaal protocol, waarbij een (juridische) gebeurtenis wordt uitgevoerd op het moment dat er voldaan wordt aan (vooraf geprogrammeerde) voorwaarden. Vervolgens worden er in plaats van bijvoorbeeld aandelencertificaten tokens uitgegeven aan de medewerkers. De deelnemer bewaart de tokens in een zogenaamde wallet. Elke wallet beschikt over een eigen private key. Verder vindt de administratie van de regeling ook via blockchain plaats. De medewerkers krijgen ten slotte een eventueel dividend via het platform in regulier geld of tokens uitgekeerd.

Wat zijn de voordelen van tokeniseren?

Het tokeniseren van participatieregelingen voor medewerkers biedt verschillende voordelen. Zo is een belangrijk voordeel ten opzichte van de klassieke regelingen dat de overdracht van tokens via blockchaintechniek eenvoudiger en efficiënter werkt. Daarnaast zijn de transactiekosten lager, omdat er géén tussenpersoon nodig is zoals bij de klassieke overdracht van aandelen(certificaten). Verder is blockchain volledig transparant, veilig en stabiel. Uit blockchain kan immers worden afgeleid wie de tokenhouders zijn en welk belang zij vertegenwoordigen. Tot slot past het idee ook helemaal bij het moderne werkgeverschap. Met name de jongere generaties groeien op met digitale munten en blockchaintechnologie. Door een dergelijke regeling op te zetten en in te richten, bent u onderscheidend ten opzichte van uw concurrenten.

Wat zijn de nadelen van tokeniseren? 

Een tokenisatiemodel brengt aan de andere kant ook uitdagingen met zich mee. De belangrijkste is dat het ontwerpen en inrichten van een dergelijke regeling kostentechnisch duurder is dan een klassiek opgezette regeling. Dit heeft met name te maken met de digitale infrastructuur die hierbij nodig is. Om de betrouwbaarheid van de smart contracts te garanderen, moeten er bijvoorbeeld audits plaatsvinden. Verder moet u ook nadenken over praktische zaken. Bijvoorbeeld wie het beheer heeft over de wallet waarop de tokens worden bewaard. Daarnaast wordt verwacht dat toekomstige wetgeving rondom tokenisatie in toenemende mate impact heeft op de ontwikkeling van dergelijke regelingen. Naast juridische ontwikkelingen moet u ook denken aan ontwikkelingen op het gebied van fiscaliteiten en waarderingsvraagstukken.

Specialistische kennis

Het tokeniseren van participatieregelingen voor uw medewerkers is een kans om u te onderscheiden van andere bedrijven. Niettemin vraagt het opzetten en implementeren van een dergelijke regeling om de juiste expertise op het gebied van blockchain en digitale munten.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten of juridisch advies over het tokeniseren van participatieregelingen voor uw personeel? De juristen van ABAB Legal beschikken over de noodzakelijke expertise om u met raad en daad bij te staan bij het opzetten van deze regelingen. Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail

Wilt u meer weten over participatieregelingen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu