Nieuw: wettelijk minimumuurloon

19 september 2023
Artikel

Op 1 januari 2024 verandert de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml). Vanaf dat moment wordt het wettelijk minimumuurloon ingevoerd in Nederland. Het huidige stelsel met het vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnt.

Portretfoto van Iris van Rooij
Neem contact op met:
Iris van Rooij Jurist arbeidsrecht
Vrouw zit achter de laptop met op de voorgrond een klok

Meer gelijkheid werknemers

Het vaste minimumuurloon geldt voor alle werknemers vanaf 21 jaar en ouder. Ook jongere werknemers krijgen een vast minimumjeugdloon per uur. Het minimumuurloon zorgt voor meer gelijkheid. Vanaf 1 januari 2024 kan het minimumloon niet meer verschillen per sector.

Waarom is er nu wel ongelijkheid?

Momenteel is het nog mogelijk dat de ene sector een werkweek van 36 uren per week hanteert en de andere sector een werkweek van 40 uren per week. Het minimumloon is hetzelfde ondanks het verschil in omvang van het dienstverband. Het minimumuurloon van een werknemer die 36 uur werkt is in dit geval dus hoger dan van de werknemer die 40 uur werkt.

Hoger minimumuurloon door nieuwe wet

Het nieuwe, wettelijke minimumuurloon wordt gebaseerd op een voltijds dienstverband van 36 uren per week. Dat heeft tot gevolg dat werknemers met een voltijds dienstverband van méér dan 36 uur meer gaan verdienen. Zij krijgen vanaf 1 januari 2024 een loonsverhoging als de omvang van het contract hetzelfde blijft.  

Twee keer per jaar indexatie

Het minimumuurloon wordt twee keer per jaar geïndexeerd op 1 januari en 1 juli. Het minimumuurloon van 1 januari 2024 zal in oktober 2023 bekend zijn. Door de invoering van het minimumuurloon zullen veel salarisschalen in cao’s aangepast moeten worden. Deze zijn vaak ingericht op vaste maand-, week- en dagbedragen. Ook heeft de omvang van een voltijdscontract van 36 uur veelal invloed op de salarisschalen vanaf 1 januari 2024. Dit is zo als er eerder met een 40-urige werkweek werd gerekend.

Gevolgen werkgevers

Als u een voltijds dienstverband van méér dan 36 uren per week hanteert voor uw personeel, zullen de loonkosten stijgen. U bent echter niet verplicht om een standaard werkweek van 36 uren per week in te voeren. U mag zelf bepalen welke omvang van een voltijds dienstverband u wenselijk vindt, als het in lijn is met de wettelijke bepalingen en de cao.

Meer informatie

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Onze juristen arbeidsrecht helpen u graag. Heeft u vragen over de invoering en uitvoering van de wijziging van het minimumuurloon? Neem contact op met Iris de Rooij, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-5915149 of stuur Iris een e-mail.  

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Iris
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu