Voorkom extra loonkosten voor oproepkracht

6 december 2023
Artikel

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) maakt het voor u als werkgever niet eenvoudig om oproepkrachten in te zetten als flexibele schil. De wet stelt het verplicht om oproepkrachten, die bij uw onderneming in dienst zijn, op een bepaald moment vaste uren aan te bieden. Tenzij de cao een uitzondering maakt op die verplichting.

Portretfoto van Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Ondernemer en adviseur lopen door gang en praten over extra loonkosten oproepkracht

Verplicht aanbod vaste urenomvang oproepkracht

De wet is duidelijk. U moet de oproepkracht die bij u in dienst is na iedere twaalf maanden een schriftelijk aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang. Dit moet gebaseerd zijn op de gemiddelde inzet van het jaar daarvoor. Het is vervolgens aan de oproepkracht om daar ja of nee tegen te zeggen. Overigens geldt dit ook voor medewerkers met min-max contracten, voor de uren boven de garantie-uren.

Gevolgen bij geen aanbod

Zegt uw oproepkracht ja? Dan komt u met de oproepkracht in feite een contract met vaste uren overeen. Van een flexibele schil is geen sprake meer. Dit kan voor u een reden zijn om het aanbod niet te doen. Wat als er geen aanbod gedaan is? Dan kan uw oproepkracht naderhand zonder veel moeite een loonvordering instellen voor uren die niet gewerkt zijn.

Uitspraak rechtbank

Rechtbank Maastricht heeft hier eind 2020 een uitspraak over gedaan. Duidelijk werd dat de werkgever geen aanbod had gedaan, althans niet op de wettelijk voorgeschreven manier. Ook al zou er een mondeling aanbod zijn gedaan, dan had dat niet volstaan, aldus de rechter. De loonvordering van de oproepkracht werd zodoende zonder veel moeite toegewezen. Deze werkgever moest acht maanden nadat het aanbod had moeten plaatsvinden alsnog loon betalen. Terwijl de oproepkracht zich helemaal niet beschikbaar gehouden had, om al die uren te werken. Naast het loon moest de werkgever ook nog een boete betalen, bestaande uit een wettelijke verhoging van 50%, de wettelijke rente en als partij die in het ongelijk gesteld is ook de proceskosten.

Advisering vooraf

Deze werkgever werd binnen het jaar geconfronteerd met de loonvordering. Dit had ook zomaar jaren nadien kunnen zijn met een alsmaar hoger wordende loonvordering. Laat u als ondernemer niet verrassen en zorg ervoor dat u niet maanden of jaren later met een soortgelijke loonvordering te maken krijgt. Een goed advies op dit onderwerp en de WAB in brede zin kan u veel kosten besparen, zowel op de korte termijn als de lange termijn.

Informatieplicht

Sinds 1 augustus 2022 is de informatieplicht van werkgevers uitgebreid. Werkgeverszijn verplicht referentiedagen en -uren te verstrekken bij aanvang van de arbeidsovereenkomst, waarbinnen een oproep kan plaatsvinden. Als de oproep buiten deze referentiedagen en -uren valt, kan de werknemer de oproep weigeren. Dit kunt u opnemen in de arbeidsovereenkomst.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de WAB? Neem dan contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Inge een e-mail.

Wilt u meer weten over het voorkomen van loonkosten? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu