Voorkom boete met schriftelijke aanzegging
Het tijdelijke contract van uw werknemer wel of niet verlengen? Dit moet u aangeven volgens de aanzeggingsplicht. Als dit niet schriftelijk gebeurt, bent u een aanzegvergoeding verschuldigd. Dit oordeelde de Hoge Raad onlangs.


Schriftelijke aanzegging
Aanzeggen is het aan uw werknemer laten weten of een tijdelijk contract verlengd wordt of niet. Deze aanzegging moet u schriftelijk en op tijd doen. Als u niet aan deze vereisten voldoet, bent u verplicht een boete te betalen aan uw werknemer.
De situatie uitgelegd
De uitspraak kwam tot stand nadat een werkgever mondeling aan een werknemer had laten weten dat zijn arbeidsovereenkomst niet zou worden verlengd. De werknemer is daardoor gaan solliciteren bij een andere werkgever en vond op deze manier een nieuwe baan. Vervolgens vorderde de ex-werknemer een bruto-maandsalaris van zijn ex-werkgever, omdat het aflopen van het contract niet schriftelijk was aangezegd.
Oordeel
Het lijkt redelijk om de aanzegboete achterwege te laten nu de werknemer al een nieuwe baan had gevonden. De Hoge Raad was echter van oordeel dat er niet aan de schriftelijke aanzegging is voldaan en dat de werkgever een aanzegvergoeding verschuldigd was. De gedachte was hierbij dat het voor een werknemer ten minste een maand voor het verstrijken van de overeenkomst duidelijk moet zijn of deze wordt voortgezet. De werknemer kan dan, wanneer dit niet het geval is, maatregelen nemen om zijn inkomen veilig te stellen.
Preventief handelen
Kortom, zorg dus voor een alarmbel in uw personeelsregistratie zodat u op tijd schriftelijk aanzegt. Ook als de arbeidsovereenkomst wel wordt verlengd. Op deze manier kunt u hoge boetes voorkomen.
Meer informatie?
Heeft u een vraag over de aanzegvergoeding of wilt u meer informatie over aanzeggen van arbeidsovereenkomsten? Onze juristen helpen u graag. Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail.