Intrekken leaseregeling om kosten te besparen? Dit zijn de regels

27 november 2022
Artikel

Kunt u als werkgever eenzijdig een leaseautoregeling intrekken om kosten te besparen? En wanneer wordt een auto van de zaak eigenlijk een arbeidsvoorwaarde? Het Hof van Amsterdam heeft geoordeeld.

Portretfoto van Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
lease auto

Afspraken leaseauto

Een aantal werknemers van de Rabobank heeft een leaseauto tot zijn beschikking. Sommige medewerkers hebben hierover uitdrukkelijk afspraken gemaakt met hun werkgever. Bij andere is dit niet het geval. Zij maken echter al langer dan tien jaar gebruik van een leaseauto. De leaseovereenkomst die steeds voor vijf jaar is aangegaan, is al minimaal tweemaal verlengd.

Rechten door verlenging

De Rabobank besluit uit kostenoverwegingen de leaseregelingen in te trekken. Het Hof van Amsterdam oordeelt daarop dat dit niet zomaar kan. De werknemers van wie de leaseovereenkomst al minimaal tweemaal verlengd is, mogen er volgens het Hof op vertrouwen dat zij ook gedurende de resterende tijd van hun arbeidsovereenkomst recht hebben op een leaseauto.

Belang werkgever versus werknemer

Voor de werknemers met wie de Rabobank een wijzigingsbeding is overeengekomen, speelt belangenafweging een rol. Het Hof stelt dat het belang van de werknemers naar redelijkheid en billijkheid niet hoeft te wijken voor dat van de Rabobank. Het belang van deze medewerkers is gelegen in het feit dat zij niet alleen zakelijk, maar ook privé gebruik mogen maken van hun leaseauto’s. En dat levert veel voordeel op. Het Hof stelt bovendien dat de Rabobank niet heeft onderbouwd waarom de kostenbesparing noodzakelijk was. Daarnaast heeft de bank niet uitgelegd waarom hogere functionarissen hun leaseauto’s wel mogen behouden en de werknemers in kwestie niet. Conclusie is dat de bank de arbeidsvoorwaarde niet mag intrekken.

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om kosten te besparen via bijvoorbeeld leaseregelingen? Onze juristen arbeidsrecht adviseren u graag. Neem contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647187 of stuur Inge een e-mail.

Wilt u meer weten over leaseregelingen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu