Concurrentie- en relatiebeding: niet om werknemer te binden

29 december 2022
Artikel

In de huidige krappe arbeidsmarkt doen werkgevers er alles aan om hun werknemers te binden. Kan dit ook een afweging zijn bij het houden van uw werknemer aan het concurrentiebeding? 

Monique van der Manden-Poels
Neem contact op met:
Monique van der Manden-Poels Jurist arbeidsrecht
beding tekenen in contract

Oordeel kantonrechter

Een werkgever had in de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor de werknemer een concurrentie- en relatiebeding opgenomen. Na vijf jaar nam de werknemer ontslag en trad hij in dienst bij een concurrent. De werkgever wilde de werknemer echter aan zijn bedingen houden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast werd hij door dit vertrek ernstig benadeeld in het waarborgen van de continuïteit van zijn onderneming.

De kantonrechter gaf de werkgever gelijk en oordeelde dat de werkgever inderdaad de continuïteit van de onderneming niet kon waarborgen door het vertrek van gediplomeerde werknemers naar andere ondernemingen.

Oordeel van het Hof

Het Hof oordeelde echter anders: een concurrentie- of relatiebeding wordt opgenomen in een arbeidsovereenkomst om het bedrijfsdebiet van de werkgever (zoals kennis en goodwill) te waarborgen, maar niet om werknemers aan een werkgever te binden. Hiervoor zijn er arbeidsvoorwaarden. Van aantasting van het bedrijfsdebiet is bijvoorbeeld sprake als de betrokken werknemer:

  • door zijn functie op de hoogte is van essentiële relevante (commerciële en technische) informatie of van unieke werkprocessen en strategieën;
  • en hij deze kennis bij zijn nieuwe werkgever kan gebruiken, waardoor de nieuwe werkgever in de concurrentieslag met de oude werkgever in het voordeel is;
  • of doordat de werknemer zo intensief samenwerkt met bepaalde klanten van de oude werkgever dat deze klanten overstappen naar zijn nieuwe werkgever.

Belangenafweging

Bij de belangenafweging oordeelt het Hof dat het belang van de werknemer om van de werking van het concurrentiebeding ontheven te worden, groter is dan het belang van de werkgever bij handhaving daarvan. Dit betekent dat het Hof, anders dan de kantonrechter, oordeelt dat voldoende aannemelijk is dat de bodemrechter (waar de procedure eveneens was voorgelegd) het concurrentiebeding vernietigt.

Let op bij concurrentie- of relatiebeding

Wilt u een concurrentie- of relatiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst? Overweeg dan goed de belangen voor uw onderneming en probeer deze zo goed mogelijk vast te leggen. Dit geeft de meeste garantie bij het wel of niet mogen handhaven van een concurrentie- of relatiebeding.

Meer informatie of advies?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u ondersteuning en/of advies bij het opstellen van een concurrentie- of relatiebeding? Onze juristen arbeidsrecht helpen u graag verder. Neem contact op met Monique van der Manden-Poels, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Monique een e-mail.

Wilt u meer weten over een concurrentie- of een relatiebeding? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Monique
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu