Slapende dienstverbanden en AOW-gerechtigde leeftijd

30 november 2022
Artikel

Wanneer een werknemer twee jaar ziek is, stopt de loondoorbetalingsverplichting en kunt u ervoor kiezen om uw zieke werknemer in dienst te houden. De werknemer ontvangt een uitkering via UWV. We spreken dan van een ‘slapend dienstverband’. Een kantonrechter oordeelde in het voordeel van de werknemer waarbij het ging om een vergoeding met betrekking tot een slapend dienstverband en het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Monique van der Manden-Poels
Neem contact op met:
Monique van der Manden-Poels Jurist arbeidsrecht
Ondernemer aan het nadenken over slapende dienstverbanden en AOW-gerechtigde leeftijd van werknemer

Uitspraak Gerechtshof slapend dienstverband en AOW-gerechtigde leeftijd

Een arbeidsongeschikte werknemer had aan de werkgever meermaals gevraagd de arbeidsovereenkomst te beëindigen onder toekenning van een transitievergoeding. De werkgever wilde eerder niet meewerken aan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, tot het moment dat de AOW-gerechtigde leeftijd van de werknemer in zicht kwam. De werkgever gaf toen aan de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen zonder een transitievergoeding uit te keren. De reden: de werknemer had de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en op grond van artikel 7:673 lid b heeft hij geen recht op een transitievergoeding.

De werknemer was het hiermee niet eens en stapte naar de rechter. Hij legde het verzoek neer om de arbeidsovereenkomst voor de termijn waartegen opgezegd werd te ontbinden en de werkgever te veroordelen tot betaling van de transitievergoeding. De kantonrechter wees de vorderingen af, waarna de werknemer in hoger beroep ging en een schadevergoeding eiste ter hoogte van het bedrag van de transitievergoeding. De arbeidsovereenkomst was in de tussentijd namelijk beëindigd door het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Het Hof oordeelde dat de werkgever de schadevergoeding moest betalen. Aangezien hier sprake is van een ‘schadevergoeding’ en niet van een transitievergoeding, kan de werkgever geen aanspraak maken op de regeling wet Compensatie transitievergoeding. De werkgever ontvangt dan ook geen compensatie van het UWV.

Laat u adviseren

Verkeert u in een vergelijkbare situatie? Laat u adviseren door een jurist arbeidsrecht van ABAB Legal. Het is namelijk van groot belang om in het kader van ‘goed werkgeverschap’ de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen, ook al komt de AOW-gerechtigde leeftijd in zicht.

Meer informatie

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u ondersteuning bij een vergelijkbare situatie? Neem contact op met Monique van der Manden, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647183 of stuur Monique een e-mail.

Wilt u ondersteuning bij een vergelijkbare situatie? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Monique
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu