Heeft u thuiswerken goed geregeld?

9 december 2022
Artikel

Steeds meer werknemers werken vanuit huis. Het is daartoe belangrijk afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis. Leg dit vast in het thuiswerkbeleid.

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Thuiswerken achter de laptop

Voordelen en uitdagingen van het thuiswerken

Thuiswerken brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo nam in veel gevallen de efficiëntie en productiviteit van werknemers toe en het ziekteverzuim juist af. Een veelgehoorde wens van werknemers en werkgever is dan ook om het thuiswerkbeleid toekomstbestendig te maken.

Dit brengt uitdagingen met zich mee: hoe kunnen werknemers op afstand worden begeleid? Hebben werknemers een (definitief) recht op thuiswerken? Leidt thuiswerken tot een standplaatswijziging? 

Waarom een thuiswerkbeleid?

Werkgevers en werknemers moeten zelf afspraken maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis. Uit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de werknemers vindt dat thuiswerken goed geregeld moet zijn. Flexibiliteit in het thuiswerkbeleid is een must. 

Wat legt u vast in een thuiswerkbeleid?

Met een heldere thuiswerkregeling kunt u discussies en onduidelijkheid voorkomen. In de thuiswerkregeling kunt u verschillende afspraken vastleggen:

  • Wie komen er voor thuiswerken in aanmerking?
  • Vast of tijdelijk thuiswerken?
  • Verantwoordelijkheden werkgever en werknemer voor arbeidsomstandigheden;
  • Eisen aan de werkplek en de controle daarvan;
  • Belastende aspecten van het thuiswerken (ook aanpassing van de Risico-inventarisatie en -evaluatie RI&E);
  • Financiële tegemoetkoming, aanpassingen reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding;
  • Bereikbaarheid werknemer;
  • Privacy en informatiebeveiliging;
  • Thuiswerkovereenkomst.

Rol ondernemingsraad bij introductie thuiswerkbeleid

Als er een ondernemingsraad (OR) is ingesteld, dan moet u deze bij de introductie van een thuiswerkbeleid betrekken. De OR kan niet alleen aansturen op een adequaat volledig thuiswerkbeleid, maar heeft volgens artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) ook een instemmingsrecht bij de invoering of wijziging van een thuiswerkbeleid of een thuiswerkregeling. Dit zijn immers regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Zo zal een thuiswerkbeleid vaak regels bevatten over arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, beoordelingssystemen en personeelsvolgsystemen.

Meer informatie over thuiswerken

Voor meer informatie of het opvragen van een offerte voor een thuiswerkregeling of een aansluitende thuiswerkovereenkomst, kunt u contact opnemen met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail

Wilt u meer weten over thuiswerken? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817