Verzoek ouderschapsverlof wijzigen of weigeren

23 maart 2023
Artikel

De Wet betaald ouderschapsverlof geeft ouders (ook adoptie-, pleeg- en stiefouders en verzorgers)  recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Uw werknemer moet het verzoek ten minste twee maanden voor de start van het verlof schriftelijk aan u als werkgever melden. Mag u dit verzoek wijzigen of weigeren?

Portretfoto van Iris van Rooij
Neem contact op met:
Iris van Rooij Jurist arbeidsrecht
handen moeder en kind

Zwaarwegend bedrijfsbelang?

Als werkgever kunt u de door de werknemer gewenste invulling van het verlof enkel wijzigen (of in uitzonderlijke gevallen zelfs weigeren) als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit kan tot vier weken voor het tijdstip van de start van het verlof en moet altijd in overleg met de werknemer gebeuren. Er is pas sprake van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang ‘als de door de werknemer gewenste spreiding van verlofuren de gang van zaken in de onderneming ernstig zou ontwrichten’. Hier wordt niet snel aan voldaan.

De rechtszaak uitgelegd

Dit blijkt ook uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam waarbij een notarieel medewerkster aansluitend op haar bevallingsverlof negen weken ouderschapsverlof wilde opnemen. De werkgever weigerde dit, omdat er een krappe bezetting was op de afdeling waar de werkneemster werkte. Volgens de werkgever was het ook niet mogelijk om voor een relatief korte periode een nieuwe ervaren werknemer te vinden.

Oordeel

De kantonrechter oordeelde dat de werkgever geen zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft. De werkzaamheden van de werkneemster zijn tenslotte tijdens haar bevallingsverlof ook opgevangen door de afdeling. Daarnaast duurt het verlof negen weken met maar 17,5 uur per week. Er is niet vastgesteld dat het verlof voor de werkgever in redelijkheid tot niet te aanvaarden gevolgen leidt. Het tijdelijke belang van de werkneemster om haar ouderschapsverlof op te kunnen nemen om voor haar pasgeboren kind te zorgen, hoeft hiervoor dan ook niet te wijken.

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over het wijzigen of weigeren van ouderschapsverlof of heeft u andere vragen over het ouderschapsverlof? Neem contact op met Iris van Rooij, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-5915149 of stuur Iris een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Iris
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu