Het uitbetalen van loon in bitcoin: de mogelijkheden

30 december 2022
Artikel

Bitcoin en andere cryptocurrency's worden steeds populairder. Kunt u als werkgever het loon van uw personeel ook met deze digitale munten uitbetalen? We zetten de opties voor u op een rij.

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bitcoin en cryptovaluta

Loon in natura

In de wet is bepaald op welke manieren de beloning voor het door de werknemer verrichte werk kan plaatsvinden. Naast de reguliere betaling van het loon in geld, heeft de werkgever ook de mogelijkheid het loon in natura uit te betalen. In de wet staat niet genoemd of bitcoin of andere cryptovaluta hieronder vallen. In het Handboek Loonheffingen 2022 doet de Belastingdienst hier wel een uitspraak over: cryptovaluta wordt gekwalificeerd als een vorm van loon in natura. Omdat deze vorm van loon wordt gezien als een voordeel voor de werknemer, is de uitbetaling daarvan belast voor de loonheffing. Als een werknemer het loon als cryptovaluta ontvangt, gaat de Belastingdienst uit van de waarde van deze crypto ’s in euro’s op het moment van ontvangst.

Beperking vanuit de Wet minimumloon en andere risico’s

Hoewel het uitbetalen van cryptovaluta als loon fiscaal en juridisch dus mogelijk is, moet u wel rekening houden met de beperking vanuit de Wet minimumloon. Met de invoering van de Wet aanpak Schijnconstructies in 2016, is onder meer in deze wet opgenomen  dat het netto wettelijk minimumloon op de bankrekening van de werknemer (en dus in geld) moet worden uitbetaald. Alleen het gedeelte boven het wettelijk minimumloon kan in cryptovaluta worden uitgekeerd. Wij raden dan ook aan om de werknemer de keuze te geven of hij of zij het meerdere boven het minimumloon in geld of cryptovaluta uitbetaald wil hebben.

Een ander belangrijk punt van aandacht is de informatieplicht, die u als werkgever heeft als u het loon van de werknemers anders uitbetaalt dan in geld. Zeker bij cryptovaluta is het algemeen bekend dat de waarde van de digitale munten dagelijks sterk kan fluctueren. Als een medewerker over dit belangrijke element van cryptovaluta niet (voldoende) is geïnformeerd, kan hij de werkgever hier juridisch op aanspreken. De wet zegt immers ook dat de werknemer het loon of de waarde van de verschuldigde prestatie bij de werkgever kan (terug)vorderen. Dit kan gebeuren als de medewerker te maken krijgt met een sterke waardedaling van de cryptomunt en de werkgever hem of haar hier onvoldoende op gewezen heeft.

Om uw risico op dit onderdeel als werkgever te beperken, kunt u ervoor kiezen om uw werknemers slechts voor een bepaald percentage van het maandelijkse loon de mogelijkheid te bieden deze in cryptovaluta uit te betalen.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Hoewel een beloning van uw personeel in cryptovaluta mogelijk is, vergt de inrichting van een dergelijk beloningsmodel maatwerk. De juristen van ABAB Legal beschikken over de kennis en ervaring om u hierover te adviseren. Neem voor meer informatie of advies contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Geert een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu