Verplichte urenregistratie: voldoet uw administratie?

10 januari 2023
Artikel

Werkgevers zijn wettelijk verplicht een urenadministratie te voeren. Zo oordeelde het Europese Hof van Justitie recent. Niet alleen kan zo het precieze aantal gewerkte uren worden bijgehouden, ook kan worden gecontroleerd of de bedrijven zich houden aan de wettelijk verplichte rusttijden. Voldoet uw administratie?

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Werkgever bespreekt met werknemer urenregistratie

Registratieplicht

Alle werknemers hebben recht op een maximum aantal werkuren en op dagelijkse of wekelijkse rusttijden. Bovendien moeten ze die gegevens ten alle tijden kunnen inzien. En dat kan alleen met een goede registratie. Daarom moeten werkgevers een 'objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem' gebruiken waarmee de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer wordt geregistreerd.

Voldoet uw urenregistratie?

Welke gegevens houdt u bij en hoe houdt u die bij? Hoe zorgt u ervoor dat uw werknemers worden beperkt in hun maximumarbeidsduur en dat ze dagelijks en wekelijks voldoende rust krijgen? In bepaalde branches is dit een vanzelfsprekendheid, zoals in de vervoersector waar verkeersbewegingen van de vrachtwagens worden bijgehouden. Maar hoe zit dat bijvoorbeeld bij uw vertegenwoordigers, consultants, bedrijfsleiders, salesmensen en ict’ers?  Registreert u ook bij hen per dag en per week het aantal gewerkte uren inclusief overwerk? Heeft u inzichtelijk en controleerbaar hoeveel uur zij daadwerkelijk hebben gewerkt én op welke tijdstippen? En valt daarmee ook te controleren welke rusttijden (per dag én wekelijks) in acht zijn genomen? Dit is zeker niet overal het geval; niet in elk bedrijf, niet in elke functie en ook niet in elke branche.

Voorkom geldboetes door goede urenregistratie

Zorg ervoor dat uw urenregistratie overeen komt met de wettelijke verplichtingen. Zo voorkomt u mogelijke boetes van de arbeidsinspectie.

Meer informatie? 

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Meer weten over de verplichte urenregistratie? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail.

Wilt u meer weten over verplichte urenregistratie? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu