Gedrag van medewerker in privétijd kan reden zijn voor ontslag

29 mei 2018
Artikel

Ontslag vanwege bijvoorbeeld een veroordeling voor een strafbaar feit is geen ‘gelopen race’. Een goed personeelsbeleid en/of een goed voorbereide ontslagprocedure is noodzakelijk.

Portretfoto van Inge Titulaer
Geschreven door:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Werkgever en medewerker in gesprek over mogelijk ontslag

Bij ontslag moeten er omstandigheden zijn waardoor in redelijkheid de arbeidsovereenkomst niet voortgezet hoeft te worden. In het huidige ontslagstelsel moeten deze omstandigheden per aangevoerde ontslaggrond onderbouwd worden om te volstaan. Voorbeelden van ontslaggronden zijn disfunctioneren, verwijtbaar handelen, een verstoorde arbeidsrelatie of een combinatie hiervan. Pas bij een voldragen ontslaggrond volgt ontslag. 

Transavia als voorbeeld

Transavia had een piloot in dienst die verdacht werd van het mede-veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk door met 100 km te hard in de bebouwde kom te racen. Zijn werkgever was hiervan op de hoogte. Toch kreeg de piloot een vast contract aangeboden. Een aantal maanden later wilde Transavia toch afscheid nemen van de piloot en startte een ontslagprocedure. Volgens de kantonrechter was de morele verontwaardiging in de samenleving en de publiciteit niet voldoende reden voor een ontslag. De piloot bleef ‘gewoon’ in dienst.

Waar ging het bij Transavia mis?

  • Een tijdelijk contract werd omgezet in een vast contract terwijl de piloot al verdacht werd.
  • Onvoldoende onderbouwing over de nadelige gevolgen van de publiciteit.
  • Onoplosbare problemen in de samenwerking met collega’s werden onvoldoende onderbouwd.
  • Transavia onderzocht niet of er veiligheidsrisico’s waren verbonden aan de inzet van de piloot.

Situaties in privétijd

Er zijn verschillende situaties die zich in privétijd kunnen afspelen. Hierbij kunt u denken aan nevenwerkzaamheden, relaties op de werkvloer, het gebruik van alcohol of drugs, het aannemen van giften en verdenking van of veroordeling voor strafrechtelijke overtredingen of misdrijven. 

Aandachtspunten binnen uw personeelsbeleid

  • Let op de status van de arbeidsovereenkomst ~tijdelijk of vast~ op een moment dat zich een situatie voordoet. Twijfel? Neem een besluit voordat het contract wordt verlengd naar een vast contract. 
  • Leg afspraken vast in de arbeidsovereenkomst. Denk hierbij aan nevenwerkzaamheden of geen drank en/of drugs voorafgaande aan een dienst.
  • Maak functieprofielen en vermeld de vereiste competenties van de medewerker.
  • Stel een personeelsreglement op, waarin situaties beschreven staan “hoe om te gaan met …”.
  • Win tijdig juridisch advies in over de ontslagmogelijkheden en/of juridische begeleiding bij de onderhandelingen over een einde dienstverband of het voeren van een ontslagprocedure.

Wilt u advies en/of begeleiding bij het voeren van een ontslagprocedure? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan