De beschikbare premieregeling verovert de Nederlandse pensioenmarkt

11 mei 2017
Artikel

Tot voor kort was het zeer gebruikelijk om pensioen toe te zeggen op basis van een gegarandeerde uitkering vanaf pensioendatum; Defined Benefit (DB). Op dit moment stappen Nederlandse bedrijven voor hun pensioenopbouw massaal over naar een andere beschikbare premieregeling, waarbij alleen de premie-inleg vaststaat. Dit noemen we ook wel Defined Contribution (DC). Had in 1999 nog een op de veertig werknemers een beschikbare premieregeling, inmiddels is dat een op de vier deelnemers. En het aantal DC-deelnemers groeit gestaag door.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Adviseur spreekt met werkgever over pensioenregeling

Redenen van overstap van DB naar DC

Risicovermindering voor het bedrijf was in eerste instantie de reden voor de overstap naar een premieregeling. Immers, een premieregeling kent geen bijstortingen, geen verrassingen met de premie en is eenvoudig qua opzet. De omschakeling van DB naar DC kwam in een stroomversnelling toen de marktrente ging dalen en de levensverwachting fors toenam. Deze marktontwikkelingen zorgden (en zorgen) voor een enorme stijging van de prijs voor een gegarandeerd pensioen op basis van DB.

De grote fondsen proberen op dit moment nog tevergeefs vast te houden aan de oude pensioengaranties. Maar toeslagen, zoals inflatiecompensatie, behoren al bijna een decennium tot het verleden en ook de bijstortverplichting van de werkgever bestaat niet meer als het fonds dat krap bij kas zit. De garanties worden uitgehold totdat er eigenlijk geen sprake meer is van een garantie. DB en DC-regelingen groeien naar elkaar toe.

De populariteit van de premieregeling wordt verder versterkt door het netto karakter. In het verleden werden eerst alle uitvoeringskosten en risicopremies op de inleg verminderd (bruto premie) alvorens er werd belegd. Dit had een negatieve impact op het eindresultaat. Sinds 2015 wordt iedere euro die in de regeling wordt geïnvesteerd ook daadwerkelijk gebruikt voor pensioenopbouw. Uitvoeringskosten en premies voor risicoverzekeringen worden separaat aan de werkgever in rekening gebracht.

Een andere verandering ten gunste van de premieregeling is de mogelijkheid om door te beleggen na de pensioendatum. Daarmee komt een einde aan de verplichte 100% gegarandeerde uitkering bij DC. Dat betekent kans op indexatie, al zijn daar extra risico’s aan verbonden.

Ook in de ons omringende landen verovert de premieregeling de pensioenmarkt. Naar verwachting zal de beschikbare premieregeling binnen afzienbare tijd de koppositie overnemen in Nederland.

Tips: begin op tijd met het maken van uw keuze

Staat uw onderneming ook voor de keuze om de pensioenregeling te verlengen of te wijzigen naar een premieregeling? Bepaal dan samen met de juiste stakeholders de doelstellingen en het budget en ga vervolgens tijdig in gesprek met de OR of de personeelsvertegenwoordiging. De OR kan daarbij een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de nieuwe regeling, waardoor draagvlak wordt gecreëerd. Neem daarnaast voldoende tijd om uw medewerkers op een duidelijke en laagdrempelige manier te informeren. Stel uw medewerkers daarbij in staat om de wijziging op hun persoonlijke pensioensituatie te kunnen begrijpen. Een overzicht ‘oud versus nieuw’ mag daarbij niet ontbreken.

Webinar voor meer informatie

In het webinar ‘Verlenging collectieve pensioenregeling’ gaat Bart van de Wouw verder in op de alternatieven en het proces rondom de wijziging van de pensioenregeling binnen de organisatie.

 

Wilt u meer weten of ondersteuning bij de pensioenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan