Payroll en pensioen

Alles wat u moet weten over de adequate pensioenregeling

Per 1 januari 2021 is het verplicht om voor payrollwerknemers een adequate pensioenregeling in te voeren. Met andere woorden: hun pensioenregeling moet gelijk zijn aan die van medewerkers in vaste dienst van de inlener. Elke werkgever die payrolling aanbiedt, moet de pensioentoezegging voor de payrollkrachten tegen het licht houden.

Waarom een adequate pensioenregeling?

Per 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. In deze wetgeving wordt de payrollwerkgever aangesloten bij de regelgeving die voor gewone arbeidsovereenkomsten geldt. Dit betekent dat u als payrollwerkgever zorg moet dragen voor dezelfde arbeidsvoorwaarden die gelden voor een vaste werknemer met een gelijke of gelijkwaardige functie in het bedrijf of de bedrijfstak van de inlenende werkgever. Op grond van de WAB hebben payrollwerknemers per 1 januari 2021 dan ook recht op een adequate pensioenregeling.

Pensioentoezegging: wel of niet verplicht?

Niet iedere payrollorganisatie is verplicht een pensioentoezegging te doen. Als de inlener geen eigen pensioenregeling heeft en er geen specifieke pensioenregeling binnen de branche/bedrijfstak geldt, is er geen pensioenverplichting voor u als payrollorganisatie. In alle andere gevallen moet u voor uw payrollwerknemers een adequate pensioenregeling treffen.

Geen pensioenregeling meer bij StiPP

Het voeren van een adequate pensioenregeling geldt voor alle payrollmedewerkers. Ook voor de payrollmedewerkers die op dit moment een pensioenregeling hebben bij het pensioenfonds voor uitzendkrachten StiPP Dit pensioenfonds beëindigt per 1 januari 2021 de aansluiting van alle payrollwerknemers, omdat de pensioenregeling niet adequaat is.

Meer informatie

U heeft verschillende mogelijkheden voor een pensioenregeling. Elke pensioenregeling moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Heeft u vragen over de adequate pensioenregeling of wilt u advies en/of ondersteuning? Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu