Tips om pensioenregeling te bespreken tijdens sollicitatiegesprek

3 april 2023
Artikel

Een belangrijk instrument om de geschikte werknemer binnen te halen, is het bieden van goede arbeidsvoorwaarden. Mede door de komst van de Wet toekomst pensioenen is het voor kandidaat werknemers belangrijk om geïnformeerd te worden over hun pensioen. Drie tips om het medewerkerspensioen toe te lichten.

Portretfoto van Petra Bitter
Neem contact op met:
Petra Bitter Pensioenadviseur
gesprek over pensioenregeling

Tips informeren pensioenregeling

De arbeidsvoorwaarde pensioen is voor u als werkgever vaak de meest kostbare secundaire arbeidsvoorwaarde. Uit de pensioenmonitor van oktober 2022 blijkt dat drie op de vijf werknemers de pensioenregeling bij het starten van hun baan niet heeft gecheckt. Blijkbaar ervaart de werknemer een te hoge drempel. Als werkgever kunt u uw kandidaat werknemer gemakkelijk helpen door hem of haar in simpele woorden te informeren over de pensioenregeling. De volgende tips helpen u en/of uw recruitment hierbij:

  1. Zorg dat u als werkgever goed geïnformeerd bent over uw pensioenregeling.
    • Bevat uw pensioenregeling een afspraak over de uitkering of over de premie die wordt ingelegd?
    • Wat is de eigen bijdrage van werknemers?
    • Is het mogelijk om keuzes te maken in uw pensioenregeling? Zo ja: welke keuzes zijn dat?
  2. Probeer moeilijke woorden te vermijden. Veel woorden die gebruikelijk zijn wanneer het gaat om pensioen, zegt de gemiddelde Nederlander weinig. Denk aan woorden zoals ‘opbouwpercentage’, ‘premiestaffel’ of ‘AOW-franchise’.
  3. Zorg ervoor dat uw kandidaat werknemer een korte samenvatting terug kan lezen. Wellicht kunt u verwijzen naar een website waar meer informatie terug te vinden is over de pensioenregeling. Een kandidaat werknemer heeft doorgaans veel interesse in een berekening waaruit blijkt hoeveel pensioen er maandelijks wordt opgebouwd op basis van het salarisvoorstel en wat de eigen bijdrage is.

Laat positieve indruk achter

Wanneer u de kandidaat werknemer op deze manier informeert over de pensioenregeling, laat dit ongetwijfeld een positieve indruk achter. Een kandidaat werknemer die begrijpt hoe zijn of haar pensioen geregeld is, heeft meer waardering voor het totale arbeidsvoorwaardenpakket. Als stok achter de deur heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om werkgevers vanaf de ingang van de Wet toekomst pensioenen te verplichten de pensioenregeling te bespreken met de kandidaat werknemer.

Meer informatie of advies?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over pensioencommunicatie? Neem contact op Petra Bitter, pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647255 of stuur Petra een e-mail.

Wilt u meer weten over pensioencommunicatie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Petra
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu