Arbeidsongeschikt: wat nu?

31 december 2022
Artikel

U werkt met passie en plezier. Het moment dat u uw werk niet meer kunt doen, lijkt daardoor ver weg. Toch zijn er elke dag weer ondernemers die onverwachts arbeidsongeschikt raken.  Wat als u dit overkomt?

Ondernemer aan het denken over arbeidsongeschiktheid

In de praktijk blijkt dat 12% van alle zelfstandigen tijdens hun werkzame leven voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt. De meerderheid heeft daar geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor afgesloten. Wat als dit u overkomt? Dan wordt het heel lastig om te blijven leven zoals u gewend bent. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voorkomt u dat u op zo’n moment zonder geld komt te zitten. De vaste lasten lopen immers door en de rekeningen moeten betaald worden.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Misschien denkt u: mijn werk is ongevaarlijk, dus ik loop geen risico. U werkt immers niet elke dag met gevaarlijke machines. Maar u kunt ook arbeidsongeschikt raken door een langdurige ziekte. Of door een burn-out. Of zelfs door een valpartij waarbij u ongelukkig terechtkomt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er is geen financieel vangnet van de overheid als u als ondernemer arbeidsongeschikt raakt. U kunt deze situatie voorkomen door zelf een arbeidsongeschiktheids­verzekering af te sluiten. Deze verzekering beschermt uw inkomen als u niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is betaalbaar

De kosten van een arbeidsongeschiktheids­verzekering hangen mede af van de keuzes die u maakt. U kunt dus gedeeltelijk zelf bepalen hoeveel premie u betaalt. Daarnaast is de betaalde premie onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. U kunt zich verzekeren voor allerlei oorzaken van arbeidsongeschiktheid, zoals ongelukken,  overspannenheid en burn-out. Hoe breder de dekking, hoe hoger de premie. Welke variant u kiest, bepaalt u zelf. Samen met uw pensioenadviseur.

Uw beroep als ondernemer staat centraal

Raakt u arbeidsongeschikt en bent u verzekerd op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid? Dan wordt bekeken of u uw eigen beroep nog kunt uitoefenen. Wellicht heeft u daarvoor een aangepaste werksituatie nodig. En misschien kunt u niet alles meer doen wat u vroeger deed. Zolang u door ziekte of ongeval niet meer in uw eigen beroep kunt werken, krijgt u van de verzekeraar een uitkering. De verzekeraar verplicht u dan niet om bijvoorbeeld werkzaamheden op basis van uw opleiding of vroegere werkzaamheden te accepteren.

Meer weten over de AOV?

Kortom: er zijn weinig redenen te bedenken om het risico van arbeidsongeschiktheid niet te verzekeren. U neemt een aanzienlijk risico als u ervoor kiest om géén AOV te nemen, tenzij u beschikt over een grote financiële buffer. Wilt u weten wat een AOV u per maand zou kosten? Neem vrijblijvend contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over arbeidsongeschiktheid? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Icoon invullen scan

Scan 'Pensioen en arbeidsongeschiktheid'

Bent u klaar voor de wijzigingen op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheid?
Scan invullen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan