Arbeidsongeschikt: wat nu?

31 maart 2022
Artikel

U werkt met passie en plezier. Het moment dat u uw werk niet meer kunt doen, lijkt daardoor ver weg. Toch zijn er elke dag weer ondernemers die onverwachts arbeidsongeschikt raken.  Wat als u dit overkomt?

Ondernemer aan het denken over arbeidsongeschiktheid

In de praktijk blijkt dat 12% van alle zelfstandigen tijdens hun werkzame leven voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt. De meerderheid heeft daar geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor afgesloten. Wat als dit u overkomt? Dan wordt het heel lastig om te blijven leven zoals u gewend bent. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voorkomt u dat u op zo’n moment zonder geld komt te zitten. De vaste lasten lopen immers door en de rekeningen moeten betaald worden.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Misschien denkt u: mijn werk is ongevaarlijk, dus ik loop geen risico. U werkt immers niet elke dag met gevaarlijke machines. Maar u kunt ook arbeidsongeschikt raken door een langdurige ziekte. Of door een burn-out. Of zelfs door een valpartij waarbij u ongelukkig terechtkomt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er is geen financieel vangnet van de overheid als u als ondernemer arbeidsongeschikt raakt. U kunt deze situatie voorkomen door zelf een arbeidsongeschiktheids­verzekering af te sluiten. Deze verzekering beschermt uw inkomen als u niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is betaalbaar

De kosten van een arbeidsongeschiktheids­verzekering hangen mede af van de keuzes die u maakt. U kunt dus gedeeltelijk zelf bepalen hoeveel premie u betaalt. Daarnaast is de betaalde premie onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. U kunt zich verzekeren voor allerlei oorzaken van arbeidsongeschiktheid, zoals ongelukken,  overspannenheid en burn-out. Hoe breder de dekking, hoe hoger de premie. Welke variant u kiest, bepaalt u zelf. Samen met uw pensioenadviseur.

Uw beroep als ondernemer staat centraal

Raakt u arbeidsongeschikt en bent u verzekerd op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid? Dan wordt bekeken of u uw eigen beroep nog kunt uitoefenen. Wellicht heeft u daarvoor een aangepaste werksituatie nodig. En misschien kunt u niet alles meer doen wat u vroeger deed. Zolang u door ziekte of ongeval niet meer in uw eigen beroep kunt werken, krijgt u van de verzekeraar een uitkering. De verzekeraar verplicht u dan niet om bijvoorbeeld werkzaamheden op basis van uw opleiding of vroegere werkzaamheden te accepteren.

Meer weten over de AOV?

Kortom: er zijn weinig redenen te bedenken om het risico van arbeidsongeschiktheid niet te verzekeren. U neemt een aanzienlijk risico als u ervoor kiest om géén AOV te nemen, tenzij u beschikt over een grote financiële buffer. Wilt u weten wat een AOV u per maand zou kosten? Neem vrijblijvend contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over arbeidsongeschiktheid? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Icoon invullen scan

Scan 'Pensioen en arbeidsongeschiktheid'

Bent u klaar voor de wijzigingen op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheid?
Scan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan