5 tips voor duurzame inzetbaarheid op de werkvloer

29 juni 2023
Artikel

In een wereld die voortdurend verandert, is duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema geworden voor werkgevers. Duurzame inzetbaarheid valt of staat met fysieke en mentale gezondheid, motivatie en mogelijkheid om te ontwikkelen en groeien in een baan. Zorg dat uw medewerkers productief en gemotiveerd blijven met deze vijf tips.

Portretfoto van Petra Bitter
Neem contact op met:
Petra Bitter Pensioenadviseur
Jonge collega's lopen door de gang

1. Stimuleer continu leren en ontwikkelen

Duurzame inzetbaarheid vereist een mindset van levenslang leren. Werknemers moeten bereid zijn om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen. U kunt dit als werkgever ondersteunen door opleidingsprogramma's, cursussen, en door mentoring en coaching aan te bieden. Als u uw medewerkers stimuleert om zich voortdurend te blijven ontwikkelen, vergroten zij hun waarde voor de organisatie. En ze werken hiermee aan hun eigen professionele groeimogelijkheden. Het mes snijdt aan twee kanten!

Lees meer over de diensten van ABAB Pensioenadvies.

2. Bevorder gezondheid en welzijn

Een gezonde en evenwichtige levensstijl is essentieel om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. U kunt actief aan de slag met het welzijn van uw werknemers. Zo kunt u medewerkers meer regie geven over hun werktijden. Verder zijn er allerlei gezondheidsprogramma’s die u aan kunt bieden. Besteed ook aandacht aan ergonomische werkplekken. Daarnaast is de mentale gezondheid van medewerkers belangrijk. Zorg voor een ondersteunende werkomgeving waar open communicatie en stressbeheersing worden gestimuleerd.

3. Faciliteer loopbaanontwikkeling en mobiliteit

Om duurzaam inzetbaar te blijven, is het belangrijk dat u kansen voor loopbaanontwikkeling en mobiliteit aanbiedt. Medewerkers moeten de mogelijkheid hebben om nieuwe taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen. Zijn er doorgroeikansen voor uw medewerkers binnen uw organisatie? Het stimuleren van interne mobiliteit helpt uw medewerkers om gemotiveerd te blijven en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

4. Besteed aandacht aan een financieel fitte toekomst

Een belangrijk aspect van duurzame inzetbaarheid is de financiële fitheid voor de toekomst. Hier speelt met name pensioen een belangrijke rol. Financieel fitte medewerkers zijn in staat om te sparen en te investeren voor hun pensioen, waardoor ze financiële zekerheid hebben na hun werkzame leven. Dit helpt bij het creëren van een gevoel van welzijn en stabiliteit.

5. Werk aan diversiteit en inclusie

Uw medewerkers moeten zichzelf kunnen zijn en moeten ervaren dat zij worden gewaardeerd om hun unieke bijdragen. Een diverse, inclusieve werkplek stimuleert verschillende perspectieven en ideeën, bevordert innovatie en versterkt het vermogen van werknemers om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van u en uw medewerkers. Door te investeren in continu leren, gezondheid en welzijn, loopbaanontwikkeling, toekomstplanning en diversiteit, creëert u samen een duurzame werkomgeving. Dat leidt tot een hogere betrokkenheid en productiviteit. En het draagt bij aan het succes en de veerkracht van uw organisatie.

Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie

Kent u de tijdelijke subsidieregeling Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU)? De regeling heeft als doel om bedrijven te helpen om hun personeel gezond en gelukkig te laten werken tot hun pensioen. Vanaf september krijgen ook individuele bedrijven de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen. Voor u de kans om uw plannen voor duurzame inzetbaarheid (deels) te laten financieren. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over duurzame inzetbaarheid en hoe u daaraan kunt bijdragen? Neem contact op Petra Bitter, pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647255 of stuur Petra een e-mail. Of neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Petra
Download whitepaper

Het MDIEU subsidie stappenplan

De weg naar écht duurzame inzetbaarheid
Download het gratis MDIEU-stappenplan.
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan