Zo profiteert u van de nieuwe pensioenwet

31 oktober 2023
Artikel

De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet toekomst pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom het pensioen van uw medewerkers. Wat gaat er veranderen en welke voordelen zijn er voor u en uw personeel?

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Man en vrouw in overleg op kantoor

Waarom krijgen we een nieuw pensioenstelsel?

Tot voor kort kenden we in Nederland een prima werkend pensioenstelsel, maar door de grote veranderingen in de samenleving knelt het huidige stelsel steeds meer. Dat heeft te maken met de grote veranderingen in de economie, arbeidsmarkt en demografie.

Het huidige pensioenstelsel is bij pensioenfondsen zo gebouwd dat het goed werkt als mensen hun hele leven bij dezelfde werkgever werken. Dat is niet meer van deze tijd. Werknemers wisselen steeds vaker van baan of mensen beginnen voor zichzelf.

Ook is er een toenemende behoefte aan keuzevrijheid als het gaat om pensioenen. Met de nieuwe wet wordt meer ruimte gegeven voor eigen keuzes en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers.

Lees meer over de diensten van ABAB Pensioenadvies.

Wat blijft hetzelfde in het nieuwe pensioenstelsel?

Een aantal sterke punten uit het huidige pensioenstelsel blijven onveranderd. De drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel: de AOW, de pensioenopbouw via de werkgever en het individueel aanvullend pensioen blijven bestaan.

Wat verandert er dan?

De manier waarop werknemers pensioen opbouwen wordt duidelijker en de nieuwe regels sluiten beter aan bij de veranderende samenleving, economie en arbeidsmarkt. We noemen de 3 belangrijkste:

1. De pensioenuitvoerders laten het pensioen meebewegen met de beursresultaten. Dat betekent dat het pensioenvermogen van werknemers toeneemt als het goed gaat met de aandelenkoersen.

2. Het nabestaandenpensioen wordt een percentage van het salaris. Dit is makkelijker te begrijpen voor uw medewerkers (eenduidig) dan de huidige ingewikkelde berekening op basis van dienstjaren.

3. De premie wordt aangepast. In het oude systeem steeg het percentage dat er werd ingelegd voor het pensioen naarmate werknemers ouder werden. Nu is dat anders, want het premiepercentage dat wordt ingelegd blijft nu gelijk. Zo wordt het eerlijker en overzichtelijker.

Hoe kan uw personeel profiteren van de nieuwe pensioenwet?

 

1. Bedrag Ineens

Werknemers mogen straks 10% van hun pensioenkapitaal eenmalig opnemen, het ‘Bedrag Ineens’. Dat betekent dat werknemers een deel van het geld dat voor het pensioen is gespaard, eerder kan gebruiken (bijvoorbeeld voor een mooie reis of aflossing op de hypotheek). Let op! Dit kan wel invloed hebben op de hoeveelheid geld die zij later krijgen als zij met pensioen gaan.

2. Jaarruimte

De jaarruimte is een regeling waarbij werknemers zelf geld opzij kunnen zetten voor hun oude dag. Het geld dat zij inleggen mag worden afgetrokken van de belasting die zij moeten betalen. Dat betekent dat uw medewerkers minder belasting hoeven te betalen en dus meer geld overhouden. Onthoud wel dat zij later weer belasting betalen over het geld dat wordt uitgekeerd voor hun pensioen. Een voordeel is dat die belasting (vooralsnog) na de pensioendatum lager is dan nu.

3. Keuzemogelijkheden

Maak gebruik van de keuzemogelijkheden in de pensioenregeling: willen uw werknemers extra sparen voor later? Langer en een hoger beleggingsrisico nemen? Iets extra regelen voor hun partner? Deze mogelijkheden (blijven) bestaan in het nieuwe pensioenstelsel. Help medewerkers bij deze keuzes, zodat ze optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over wat de nieuwe pensioenwet voor uw werknemers betekent? Wij vertellen u er graag over. Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Download whitepaper icoon

Wet toekomst pensioenen

Hoe begeleidt u medewerkers naar een passend pensioen?
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan