Tien keuzemogelijkheden bij arbeidsongeschiktheidsverzekering

4 april 2024
Artikel

Het is verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. U moet hiervoor tien belangrijke keuzes maken. We zetten ze voor u op een rij.

Adviesgesprek voor arbeidsongeschiktheidsverzekering

Keuzemogelijkheden arbeidsongeschiktheidsverzekering

Kies de dekkingsvariant
Welke risico’s verzekert u? U kunt kiezen uit drie varianten:
- ongevallen en ziekten, inclusief psychische ziekten (meest uitgebreide en meest gekozen variant);
- ongevallen en ziekten, exclusief psychische ziekten;
- ongevallen (minst uitgebreide dekking).  

Kies het verzekerd bedrag
Welk bedrag krijgt u uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid? U kunt maximaal van 80% van uw gemiddelde inkomen verzekeren. Minder mag ook. Bij een lager verzekerd bedrag is de premie natuurlijk lager. Het minimaal te verzekeren bedrag is € 2.500 per jaar. U kunt maximaal € 125.000 per jaar verzekeren.  

Kies uw uitkeringsdrempel
Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid start de uitkering? De uitkeringsdrempel is minimaal 25%. Dat betekent dat u minimaal 25% arbeidsongeschikt moet zijn voordat u een uitkering krijgt. U kunt er ook voor kiezen om de uitkering pas in te laten gaan als u voor 50% of 80% arbeidsongeschikt bent. Hoe hoger de drempel, hoe lager de premie.  

Kies uw eigenrisicotermijn
Vanaf welk moment start de uitkering? De eigenrisicotermijn is de periode dat u wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering ontvangt. U kunt zelf de termijn kiezen: 14, 30, 60, 90, 180 dagen, of zelfs een of twee jaar. Heeft u bijvoorbeeld voldoende spaargeld om een langere termijn te overbruggen? Dan kunt u kiezen voor een langere eigenrisicotermijn. Hoe langer de eigenrisicotermijn, hoe minder premie u betaalt.

Lees meer over de diensten van ABAB Pensioenadvies.
 

Kies uw ingangsdatum
Vanaf welke datum gaat uw verzekering in? U bepaalt zelf op welke leeftijd uw verzekering ingaat. De ingangsdatum van de verzekering moet minimaal vijf jaar voor de gekozen eindleeftijd liggen.
 

Kies uw uitkeringsduur
Hoe lang krijgt u een uitkering bij arbeidsongeschiktheid? U kunt zelf kiezen hoe lang u een uitkering van ons wilt krijgen. U kunt kiezen uit vijf jaar, tien jaar of een door u gekozen eindleeftijd.

Kies uw eindleeftijd
Tot welke leeftijd bent u verzekerd? De eindleeftijd bepaalt tot welke leeftijd u premie betaalt en verzekerd bent. U kunt kiezen uit de eindleeftijden 50, 55, 57, 60, 62, 65 en 67 jaar. Voor enkele zéér zware beroepen geldt een maximale eindleeftijd van 55 of 60 jaar.

Kies uw indexatie
Laat u uw verzekering meestijgen met de inflatie? Bijna elk jaar stijgen de prijzen. Daarom kunt u jaarlijks het verzekerde bedrag laten meestijgen met 2%, met 3% of met het CBS-loonindexcijfer. U kunt ook uw uitkering jaarlijks laten meestijgen. U kunt kiezen uit een stijging van 2% of 3%. De stijging gaat in vanaf het moment dat u de uitkering ontvangt.

Kies uw korting
Welke kortingsvariant is voor u het meest voordelig? U kunt kiezen tussen 30% korting op de premie in het eerste jaar, of voor 5% korting tijdens de hele looptijd van de AOV.

Kies uw tariefvorm
Hoe verloopt uw premie voor de verzekering? U kunt kiezen uit een leeftijdsafhankelijke premie of een vaste premie. Bij de leeftijdsafhankelijke premie betaalt u in het begin een relatief lage premie. Deze premie stijgt tot een bepaalde leeftijd en blijft daarna gelijk, zolang u het verzekerde bedrag niet wijzigt. Bij een vaste premie is de premie tijdens de hele looptijd even hoog. Uw premie ligt in het begin hoger dan bij de leeftijdsafhankelijke premie. Past u het verzekerde bedrag aan, of kiest u voor een stijging van het verzekerde bedrag? Dan gaat de premie uiteraard omhoog.

Meer informatie of advies?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de AOV? Neem dan contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over de AOV of pensioenen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu