Pensioenadvies voor ondernemers

U bent gewend om vooruit te kijken en initiatief te nemen. U neemt beslissingen over de continuïteit en toekomst van uw onderneming. Maar hoe zit het met uw eigen financiële toekomst? Is die ook gewaarborgd?

Als het gaat om uw pensioenopbouw neemt u en bijzondere positie in. U bent zowel medewerker als ondernemer en u valt niet onder de regels van de Pensioenwet. Die positie biedt u veel vrijheid en meer speelruimte bij het opbouwen van uw pensioen.

Mogelijkheden pensioenopbouw ondernemer

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw pensioen op te bouwen:

  • verzekeren van uw pensioen via de bv;
  • vrij sparen in de bv;
  • pensioen reserveren via de oudedagsreserve;

  • privé sparen via een lijfrenteproduct;
  • privé vrij sparen.

Deze mogelijkheden voor pensioenopbouw kunt u ook combineren om optimaal fiscaal en financieel resultaat te behalen. Elk alternatief heeft voor- en nadelen op financieel en fiscaal vlak. Uiteindelijk is het totaal aan vermogen en uitkeringen bepalend voor uw financiële situatie op uw pensioendatum. Welke oplossing voor u het meest gunstige is, is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie en uw wensen en eisen met betrekking tot de toekomst. Onze ervaring leert dat als u tijdig en regelmatig stilstaat bij uw financiële positie en wensen voor de toekomst, u een beter resultaat kunt boeken.

Risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden

Wanneer u vermogen voor uw pensioen wilt opbouwen, moet u ook onvermijdelijk stilstaan bij het afdekken van risico's als arbeidsongeschiktheid en overlijden. Kunnen u en uw dierbaren op dezelfde financiële voet doorleven nadat u arbeidsongeschikt raakt of overlijdt? Deze risico's kunt u extern verzekeren, privé of via uw bv.

Bestaande polissen

Door hoge kosten is sparen of beleggen in oudere polissen vaak niet meer optimaal als vermogensopbouw voor uw oude dag. Bovendien heeft u bij het afsluiten van dit soort producten een inschatting van de toekomst gemaakt op basis van uw persoonlijke situatie destijds. De ervaring leert dat zowel uw persoonlijke situatie als uw wensen, wijzigen in de loop van de jaren. Het is daarom slim om uw positie opnieuw te bepalen en de koers voor uw oude dag hierop aan te passen. Omdat we gemiddeld steeds langer leven en minder snel arbeidsongeschikt raken, zijn bovendien de huidige tarieven van de risicopolissen meestal een stuk lager dan de tarieven in uw bestaande polissen. Hoogstwaarschijnlijk kunt u veel geld besparen door uw huidige polissen eens kritisch tegen het licht te houden.

De aanpak van ABAB Pensioenadvies

Onze pensioenadviseurs werken nauw samen met onze specialisten van accountancy, belasting- en Legal en zijn gewend om uw gehele situatie te overzien. Daardoor kunnen wij snel de financiële aspecten van uw persoonlijke situatie én uw zakelijke situatie doorgronden. Daarbij kijken wij verder dan uw pensioen. Wij hanteren een brede aanpak. Uw pensioen is namelijk maar een onderdeel van uw totale financiële planning. Bij het bepalen van de meest optimale oplossing voor pensioenopbouw nemen we daarom uw totale inkomens- en vermogenssituatie mee, waaronder uw aangiften inkomstenbelasting, jaarrekeningen, polissen, eventuele testamenten en huwelijkse voorwaarden.

Een optimaal pensioenadvies formuleren wij aan de hand van de volgende stappen:

  1. inventarisatie van uw (financiële) wensen voor later, bij arbeidsongeschiktheid en overlijden;
  2. beoordeling van uw huidige financiële positie, zakelijk en privé;
  3. in kaart brengen van verschillende (fiscale) keuzes;
  4. inzicht en advies geven over de mogelijkheden en beperkingen;
  5. samen met u invulling geven aan de pensioenoplossing die het best bij u past.

Het resultaat is dat u weer grip heeft op uw financiële toekomst. Dat betekent dat u zich met een gerust hart kunt focussen op uw onderneming en straks onbezorgd kunt genieten van uw oude dag.

Meer informatie of advies?

Onze pensioenadviseurs kennen de mogelijkheden. Samen met u beoordelen wij uw persoonlijke situatie, wensen en eisen. Zo komen we tot een op maat gesneden pensioenoplossing waarmee u met een gerust gevoel naar uw oude dag kunt uitkijken.

Wilt u meer weten over pensioenadvies voor ondernemers? Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over pensioenadvies voor ondernemers? Onze expert helpt u graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan