Fiscale wijzigingen auto’s in 2022

21 september 2021
Artikel

Op het gebied van auto’s vindt er in 2022 een aantal fiscale wijzigingen plaats.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Belastingadviseur
Man opent de portier van de auto

Bijtelling auto van de zaak in 2022

Door het Klimaatakkoord wijzigen de bijtellingsregels voor de auto van de zaak tot 2026 bijna jaarlijks. De bijtelling voor benzine- en dieselauto’s van de zaak verandert echter niet in 2022. Het standaardpercentage voor de bijtelling blijft 22% bedragen. Voor elektrische auto’s verandert zowel de grondslag waarover de bijtelling wordt berekend, als het bijtellingspercentage. Hierdoor zijn elektrische auto’s vanaf 2022 fiscaal minder aantrekkelijk dan voorheen het geval was.

Belastbaar feit bpm

Het belastbare feit voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) wordt vervroegd. Vanaf 1 januari 2022 vindt het belastbare feit plaats op het moment van inschrijving in het kentekenregister. Dit is nu nog het moment van tenaamstelling in het kentekenregister. Door deze wijziging wordt degene die de inschrijving van het motorrijtuig aanvraagt belastingplichtig voor de bpm. Dus niet meer de tenaamgestelde. Voor bestelauto’s blijft de tenaamgestelde wel belastingplichtig.

Het kabinet introduceert een overgangsregeling voor tariefswijzigingen voor de bpm. Deze overgangsregeling richt zich op het bovengenoemde nieuwe belastbare feit dat per 1 januari 2022 van kracht wordt. Het voorstel houdt in dat op het moment van een tariefswijziging alle nieuwe motorrijtuigen die zijn ingeschreven in het kentekenregister zonder tenaamstelling, binnen twee maanden te naam moeten zijn gesteld. Als dat niet gebeurt, dan is het nieuwe tarief van toepassing in plaats van het oude tarief op het moment van de inschrijving. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen voor bijtelling auto van de zaak? Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561320 of stuur Luc een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022.

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen op het gebied van auto’s? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Download whitepaper icoon

Auto van de zaak

Wat zijn de regels voor 2022?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan