Aanpak van btw-aftrek voor verbouwingsdiensten bij tijdelijke verhuurconstructies

19 september 2023
Artikel

Het kabinet onderzoekt mogelijkheden om de regels rondom de btw-aftrek voor verbouwingsdiensten te herzien.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
rijtjeshuis

Op dit moment kunnen eigenaren van vastgoed de btw op verbouwingsdiensten relatief gemakkelijk aftrekken door het onroerend goed na de verbouwing voor korte tijd btw-belast te verhuren (bijvoorbeeld via shortstay-constructies).

Zodra deze btw is afgetrokken, is deze 'verdiend' en hoeft deze niet te worden terugbetaald in latere jaren als het vastgoed voor btw-vrijgestelde doeleinden (zoals bewoning) wordt verhuurd. Dit is wel het geval bij bepaald vastgoed waarvoor wel een btw-correctie moet plaatsvinden, zoals in het voorbeeld dat hieronder volgt. Dit betekent dat een verhuurder de btw van een verbouwing wel kan terugvragen bij tijdelijke shortstay-verhuur, maar niet bij langdurige verhuur.

Vanaf 2025 wordt nieuwe wetgeving geïntroduceerd waarbij eerder afgetrokken btw op verbouwde onroerende zaken kan worden gecorrigeerd als het vastgoed voornamelijk wordt gebruikt voor btw-vrijgestelde doeleinden. Voordat deze wetgeving wordt doorgevoerd, komt er een consultatieronde waarin stakeholders hun input kunnen geven.

Voorbeeld 

In 2023 verbouwt A vastgoed en besteedt € 20.000 aan btw. Na afronding op 1 oktober verhuurt A het gemeubileerd kortstondig 9% btw-belast aan een expat tot eind december. Vanaf 2024 verhuurt A het btw-vrij aan een gezin. A kan de € 20.000 btw terugvragen door de btw-belaste verhuur in 2023. De btw-vrije verhuur vanaf 2024 heeft hierop geen invloed. Het kabinet wil wetgeving introduceren om de btw-aftrek te kunnen corrigeren.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de wijzigingen in de omzetbelasting (btw)? Onze fiscaal adviseurs helpen u graag verder. Neem contact op met Jason Vollering, via telefoonnummer 06-30392782 of stuur Jason een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2024

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu