Afschaffing dienstbetrekkingseis bij bedrijfsopvolging

19 september 2023
Artikel

Het demissionair kabinet kondigde op Prinsjesdag diverse wijzigingen aan in de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen. Een van de voorstellen is om de dienstbetrekkingseis in de inkomstenbelasting per 2025 af te schaffen.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Contract bedrijfsoverdracht tekenen

Bedrijfsopvolgingsregelingen

Voor bedrijfsopvolgingen bestaan faciliteiten in de inkomsten-, schenk- en erfbelasting. Deze faciliteiten zijn bedoeld om onder voorwaarden een onderneming fiscaal vriendelijk over te dragen aan een bedrijfsopvolger. In de inkomstenbelasting is een doorschuifregeling opgenomen voor schenking van aandelen die een aanmerkelijk belang vormen. Deze regeling maakt het mogelijk de belastingclaim op de geschonken aandelen door te schuiven naar de opvolger(s), zodat de schenking niet leidt tot een fiscale afrekening bij de overdrager. Zo wordt het overdragen van een onderneming een stuk aantrekkelijker.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Dienstbetrekkingseis vervalt

Momenteel geldt er bij deze doorschuifregeling een dienstbetrekkingseis. Op grond daarvan moet de opvolger minimaal 36 maanden in dienst zijn van de onderneming onmiddellijk voorafgaand aan de overdracht. Het demissionair kabinet stelt nu voor om deze eis vanaf 2025 te laten vervallen, omdat deze voorwaarde niet effectief blijkt te zijn. Dit maakt het makkelijker om opvolgers buiten de onderneming ervaring op te laten doen. Wel wordt in het voorstel een minimumleeftijd van 21 jaar ingevoerd om gebruik te kunnen maken van deze regeling.

Lees hier over de overige voorgestelde wijzigingen van de bedrijfsopvolgingsregelingen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2024

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan