Belastingplan 2022: wijzigingen werkkostenregeling

21 september 2021
Artikel

In 2022 is de vrije ruimte in de werkkostenregeling teruggegaan naar het oude niveau. Wel is er een nieuwe, gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten. 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Twee mensen werken aan laptop en hebben overleg

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt in 2022 als volgt berekend:

  • 1,7% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom
  • 1,18 % voor het bedrag boven € 400.000

Nieuwe gerichte vrijstelling

Door ervaringen tijdens de coronacrisis wordt in veel bedrijven nagedacht over hybride werken (deels op de normale werkplek en deels vanuit huis). Het kabinet onderkent dat de fiscale regels daarop moeten worden aangepast. Daarom geldt vanaf 2022 een gerichte vrijstelling tot een maximum van € 2 per thuiswerkdag.

Geen cumulatie met reiskostenvergoeding woon-werk

De vrijgestelde thuiswerkvergoeding is ook van toepassing als uw werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt. Maar deze vergoeding kan niet cumuleren met een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dit betekent dat u op een dag dat uw werknemer deels op de vaste werkplek én deels thuiswerkt, moet kiezen. Óf u vergoedt de reiskosten woonwerk óf u geeft een thuiswerkvergoeding.

Andere reiskosten op een dergelijke gedeeltelijke thuiswerkdag mag u wel vergoeden. Denk hierbij aan de gereisde kilometers voor bezoek aan een klant. Deze kunt u op declaratiebasis (blijven) vergoeden.

Werknemers met een auto (of fiets) van de zaak, of een door de werkgever betaald OV-abonnement kunnen alleen een vrijgestelde thuiswerkvergoeding ontvangen als op de desbetreffende thuiswerkdag geen gebruik wordt gemaakt van het vervoermiddel om daarmee naar de vaste werkplek te reizen.

U kunt een vaste maandelijkse vergoeding geven voor zowel reis- als thuiswerkkosten. Voorgesteld wordt om die vaste vergoeding te berekenen op basis van de zogenoemde 128 dagen-regeling. Die regeling geldt nu al voor de vaste reiskostenvergoeding. Als een werknemer de vaste woonwerkafstand 128 maal per jaar aflegt, kan een vergoeding over 214 (werk)dagen worden berekend. De huidige regeling is wel aangepast om eerdergenoemde cumulatie te voorkomen.

De nieuwe regeling (een combinatie van reis- en thuiswerkvergoeding) is gunstiger dan de huidige reiskostenvergoeding voor werknemers die op vijf kilometer of minder van hun werkplek wonen. Bij een reisafstand enkele reis van zes kilometer of meer valt de vergoeding onder de huidige regeling hoger uit.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022

Meer weten?

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling of reiskostenvergoeding? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan