Wijziging in de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aandelentransacties

19 september 2023
Artikel

Het kabinet wil gelijkheid bevorderen tussen vastgoedtransacties die direct of via aandelen plaatsvinden. Daarom wordt er vanaf 2025 bij een indirecte vastgoedoverdracht wel overdrachtsbelasting (tarief 4%), maar geen omzetbelasting geheven. Dit betekent dat verkopers de btw niet kunnen aftrekken voor kosten gerelateerd aan deze aandelenverkoop.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Aandelenkoers op mobiele telefoon

Op dit moment kunnen verkopers van nieuw vastgoed dit via een aandelentransactie leveren aan een koper zonder dat zij hierover omzetbelasting en overdrachtsbelasting betalen. Vanaf 2025 moet er echter wel overdrachtsbelasting worden betaald bij de verkrijging van aandelen in een entiteit die nieuw vastgoed bezit; de zogenaamde samenloopvrijstelling vervalt.

Vermijden omzetbelasting

De huidige regelgeving maakt het mogelijk om de omzetbelasting te vermijden door indirect de aandelen van een vastgoedentiteit te kopen in plaats van het vastgoed zelf. Aangezien de verkoop van aandelen vrijgesteld is van btw, is deze belastingconstructie vooral gunstig voor partijen in sectoren die de btw niet of niet volledig kunnen aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsinstellingen, woningcorporaties, pensioenfondsen, zorgaanbieders, sportstichtingen en verzekeringsmaatschappijen.

Belangrijke aandachtspunten bij wijziging 

  • Overdrachtsbelasting is alleen verschuldigd bij kwalificerende vastgoedlichamen: minimaal 30% van de activa bestaat uit onroerend goed in Nederland.
  • Uitzonderingen zijn nieuw vastgoed dat hoofdzakelijk in het jaar van verkrijging en de twee jaren daarna voor btw-belaste activiteiten wordt gebruikt en projecten met een - vóór indieningsdatum van dit wetsvoorstel - getekende intentieverklaring waarbij de aandelen voor 2030 worden overgedragen. 

Afhankelijk van de situatie kunnen er financiële gevolgen zijn met betrekking tot omzet- en overdrachtsbelasting, ongeacht of u de verkoper of koper bent.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze wijziging in de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aandelentransacties? Neem dan contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2024

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan