Prinsjesdag 2022: de belangrijkste wijzigingen voor ondernemingen in de inkomstenbelasting

20 september 2022
Artikel

Voor ondernemers in de inkomstenbelasting verandert er komend jaar het één en ander. Dat blijkt uit het op Prinsjesdag door het kabinet gepresenteerde Belastingplan 2023. Het betreft voornamelijk tariefswijzigingen.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen senior belastingadviseur
wijzigingen voor ib-ondernemingen

Beperking aftrek ondernemingsfaciliteiten

Het kabinet kondigde voor de komende jaren eerder al een versobering van de aftrekposten voor ondernemers aan. Deze versobering leidt in 2023 tot een laatste beperking van het tarief, waartegen ondernemers bepaalde posten kunnen aftrekken. Deze posten zijn met ingang van 1 januari 2023 nog maar aftrekbaar tegen de laagste tariefschijf van 36,93% (in 2022: 40%), tegenover een toptarief van 49,5%.

De aftrekbeperking geldt voor de volgende aftrekposten:

  • zelfstandigenaftrek;
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk;
  • meewerkaftrek;
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid;
  • stakingsaftrek;
  • mkb-winstvrijstelling.

Verlagen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers die voldoen aan het urencriterium. Het kabinet gaat de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 versneld afbouwen tot € 900 in 2027. Doel van de verlaging van de zelfstandigenaftrek is het verkleinen van de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen. De zelfstandigenaftrek wordt in 2023 verlaagd met € 1280. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030 (in 2022: € 6.310).

Afschaffing fiscale oudedagsreserve

Het kabinet schaft de fiscale oudedagsreserve (FOR) per 1 januari 2023 af. Ondernemers hebben daarom tot en met 2022 nog de mogelijkheid om een deel van de winst te reserveren voor hun pensioen. Vanaf 2023 is doteren aan de FOR niet meer mogelijk. De afwikkeling van de bestaande FOR gebeurt nog wel op basis van de huidige regels.

Auto van de zaak

De bijtelling voor benzine- en dieselauto’s van de zaak verandert niet in 2023. Het standaardpercentage voor de bijtelling blijft 22%. Voor elektrische auto’s verandert de grondslag in 2023, waardoor de effectieve bijtelling hoger uitvalt. Meer informatie hierover vindt u in het artikel ’Bijtelling auto van de zaak in 2023’.  

Verhoging budget Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Het kabinet verhoogd de budgettaire ruimte voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). Het budget van de EIA en de MIA wordt vanaf 1 januari 2023 structureel verhoogd met respectievelijk € 100 miljoen € 50 miljoen per jaar.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen voor ib-ondernemers? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2023

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen voor ib-ondernemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan