Dit zijn de vier belangrijkste wijzigingen voor ib-ondernemingen

21 september 2021
Artikel

Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting verandert komend jaar het één en ander, blijkt uit het Belastingplan 2022 dat het kabinet presenteerde op Prinsjesdag. Het gaat voornamelijk om tariefswijzigingen.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
wijzigingen voor ib-ondernemingen

Beperking aftrek ondernemingsfaciliteiten

Eerder kondigde het kabinet voor de komende jaren al een versobering van de aftrekposten voor ondernemers aan. Deze versobering leidt in 2022 opnieuw tot een verdere beperking van het tarief, waartegen ondernemers bepaalde posten kunnen aftrekken. Deze posten zijn met ingang van 1 januari 2022 nog maar aftrekbaar tegen een tarief van 40% (in 2021 was dit nog 43%), tegenover een toptarief van 49,5%. Het tarief voor de aftrek bouwt de komende jaren verder af met 3 procentpunt per jaar tot uiteindelijk het tarief in de laagste tariefschijf in box 1. Voor 2022 bedraagt de laagste tariefschijf 37,07%.

De aftrekbeperking geldt voor de volgende aftrekposten:

  • zelfstandigenaftrek;
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk;
  • meewerkaftrek;
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid;
  • stakingsaftrek;
  • mkb-winstvrijstelling.

Verlagen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers die voldoen aan het urencriterium. Het kabinet kondigde in 2019 aan de faciliteit de komende negen jaar af te bouwen. Doel van de verlaging van de zelfstandigenaftrek is het verkleinen van de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen. De zelfstandigenaftrek wordt in 2022 wederom verlaagd met € 360. Vanaf 1 januari  2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.310 (in 2021 was dit € 6.670).

Auto van de zaak

De bijtelling voor benzine- en dieselauto’s van de zaak verandert niet in 2022. Het standaardpercentage voor de bijtelling blijft 22% bedragen. Voor elektrische auto’s verandert wel de grondslag en het bijtellingspercentage in 2022. Meer informatie hierover vindt u in het artikel ’Bijtelling auto van de zaak in 2022’.  

Milieu-investeringsaftrek

In het wetsvoorstel is voorgesteld om per 1 januari 2022 de steunpercentages in de Milieu-investeringsaftrek te verhogen. Over deze wijzigingen kunt u meer lezen in het artikel ‘Verhoging steunpercentages in de Milieu-investeringsaftrek’.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen voor ib-ondernemers? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022.

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen voor ib-ondernemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan