Belastingplan 2025: wijzigingen voor ondernemingen in de inkomstenbelasting

17 september 2024
Artikel

Voor ondernemers in de inkomstenbelasting (IB-ondernemers) verandert er het één en ander. Dat blijkt uit het Belastingplan 2025 dat het kabinet Schoof op Prinsjesdag bekend maakte.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
Twee mensen in gesprek over de wijzingen in de inkomstenbelasting

Mkb-winstvrijstelling gaat verder omlaag

Val je met jouw onderneming onder de inkomstenbelasting? Dan wordt een gedeelte van je fiscale winst vrijgesteld door toepassing van de mkb-winstvrijstelling. De mkb-winstvrijstelling gaat opnieuw omlaag. In 2025 wordt deze aftrekpost 12,7% waar dat in 2024 nog 13,31% is. Het betreft dus een beperkte verlaging. Deze verandering is voor jou van belang als je een eenmanszaak hebt of vennoot bent in een vof of maat in een maatschap.

Derde belastingschijf op komst 

Het kabinet voert in 2025 een derde belastingschijf in, waardoor voor het eerste deel van het inkomen in box 1 een lager belastingpercentage geldt. Op dit moment heb je als ondernemer in de inkomstenbelasting te maken met twee belastingschijven bij het inkomen uit werk en woning. Dit wijzigt vanaf 2025 naar drie belastingschrijven:  

  Belastingjaar 2024     Belastingjaar 2025  
  Inkomen box 1 Tarief   Inkomen box 1 Tarief
Schijf 1 Tot 75.518 36,97% Schijf 1 Tot 38.441 35,82%
Schijf 2 Vanaf 75.519  49,50% Schijf 2 38.441 tot 76.816 37,48%
      Schijf 3 Vanaf 76.816 49,50%
           

 

Deze tariefswijziging heeft ook voor ondernemers in de inkomstenbelasting consequenties. Ook is het belangrijk hier bij de fiscale optimalisatie (onder andere de keuzes voor willekeurige afschrijvingen en/of de keuze investeringsmoment voor investeringsregelingen) rekening mee te houden.

Algemene heffingskorting omlaag

Heffingskortingen verminderen de inkomstenbelasting die je als ondernemer moet betalen. Hoe hoog de algemene heffingskorting is, hangt af van je inkomen. Het maximale bedrag van de algemene heffingskorting gaat van € 3.362 (2024) omlaag naar € 3.068 (2025). 

Aftrekbaarheid kosten en lasten niet-zelfstandige werkruimte

Aftrek van bepaalde kosten van een niet-zelfstandige werkruimte in de woning die staat op jouw bedrijfsbalans, is vanaf 2025 niet meer mogelijk. Dat gaat bijvoorbeeld om de inrichtingskosten (meubilair, stoffering, behang- en schilderwerk), gas, water en licht. Volgens de rechter geldt al langer dat deze zogenoemde ‘huurderslasten’ niet aftrekbaar zijn. Het komt nu ook duidelijk in de wet te staan. 

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR)

In 2025 en 2026 voert de overheid opnieuw veranderingen door in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR). Een deel van deze aanpassingen is al eerder besloten, een ander deel is pas op Prinsjesdag bekend gemaakt. We hebben de maatregelen in een artikel bij elkaar gezet. Lees er meer over in: ’Prinsjesdag 2025: opnieuw wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregelingen’

Bezwaar tegen afwijzing aanvraag MIA en Vamil 

De MIA en Vamil zijn belangrijke investeringsregelingen. Nu is het zo dat RVO een beslissing neemt om een milieuverklaring aan je af te geven als je een investering aanmeldt in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Ben je het als ondernemer niet eens met de beslissing van RVO, dan moet je nu in bezwaar bij de Belastingdienst. Dat gaat vanaf 2025 veranderen, ook je bezwaarschrift wordt straks behandeld door RVO.

Giftenaftrek in de inkomstenbelasting blijft onveranderd

De versobering van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting gaat toch niet door. Het kabinet heeft gemerkt dat veel burgers giften aan goede doelen belangrijk vinden. In het hoofdlijnenakkoord stond een plan om de verschillende giften voor de inkomstenbelasting vanaf 2028 gelijk te gaan behandelen. Hierdoor zouden giften in de inkomstenbelasting fiscaal minder aantrekkelijk worden. Dit plan is nu van de baan. De overheid beperkt vanaf 2025 alleen nog de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting.

Geen wijziging landbouwvrijstelling

In het regeerakkoord staat niets over de landbouwvrijstelling. Het eerdere hoofdlijnenakkoord schrijft wel: ‘Het uitgangspunt bij negatief geëvalueerde fiscale regelingen is dat deze worden afgeschaft, of versoberd.’ Hiervoor zijn grote bedragen ingeboekt, wat betekent dat de overheid nog geen zekerheid geeft over het voortbestaan van de landbouwvrijstelling. In het Belastingplan 2025 staat niets over de landbouwvrijstelling. Dit betekent dat er niet direct iets verandert in de vrijstelling. Wel liggen er adviezen die aandringen op versobering en zelfs afschaffing (met een overgangsregeling). Dit kabinet legt dat dus voorlopig naast zich neer, maar de spanning rond de toekomst van de landbouwvrijstelling blijft nog wel bestaan. 

Nog geen fiscaal vriendelijke beëindigingsregelingen land- en tuinbouw

Het hoofdlijnenakkoord kondigde een ruimhartige en vrijwillige stoppersregeling aan voor landbouwers en tuinders. De bedoeling is dat hiervoor fiscaal vriendelijke regels komen, zodat een bedrijfsbeëindiging niet onnodig zwaar wordt belast. In het Belastingplan 2025 is hiervan nog niets opgenomen. Daar moeten we dus nog even op wachten. 

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2025  

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de fiscale wijzigingen voor ib-ondernemers? Onze fiscale adviseurs helpen je graag. Neem contact op met Luc Adriaansen, senior belastingadviseurvia e-mail. 

Wil je meer weten over de fiscale wijzigingen voor ib-ondernemers? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Luc
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu