Voortaan één vrijstelling onbelast OV-abonnement

19 september 2023
Artikel

Op 1 januari 2024 komt er één gerichte vrijstelling waarmee werkgevers onbelast een OV-abonnement kunnen verstrekken aan werknemers. Nu zijn hiervoor nog twee regelingen.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
trein komt binnen op station

Vergoeding OV-abonnement

Op dit moment kan een werkgever gebruikmaken van een vrijstelling voor het ter beschikking stellen van een OV-abonnement. Daarnaast is er een andere vrijstelling voor het vergoeden of het verstrekken van een OV-abonnement. Bij de vergoeding van een OV-abonnement moet een werkgever nagaan of deze niet hoger is dan de werkelijke kosten van het zakelijk gebruik. Het verschil tussen de vergoeding en de werkelijke kosten is fiscaal belast. Vanwege het hybride werken leidt dit vaker tot belastingheffing dan voorheen.

Per 2024 OV-abonnement altijd onbelast

Om doelmatigheidsredenen kan een werkgever een OV-abonnement vanaf 2024 altijd onbelast vergoeden of verstrekken, mits de werknemer het OV-abonnement ook gebruikt voor zakelijke reizen, waaronder woon-werkverkeer. Zolang de werkgever aannemelijk kan maken dat er sprake is van zakelijk gebruik (in welk mate dan ook) van het OV-abonnement, is geen registratie meer nodig van privé- en zakelijk gebruik. Deze aanpassing vermindert de administratieve lasten voor werkgevers.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over deze vrijstelling? Neem  contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2024

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan