Belastingplan 2024: wijzigingen in de omzetbelasting (btw)

19 september 2023
Artikel

In het Belastingplan 2024 zijn vier belangrijke btw-wijzingen. We zetten ze voor u op een rij. 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Vrouw werkt op laptop

1. Goedkeuring van btw-aftrek bij uitbesteding van levering van spijzen en dranken

Btw op het consumeren van spijzen en dranken in hotels, cafés, restaurants, pensions en vergelijkbare bedrijven bij kort verblijf is niet aftrekbaar. In de praktijk besteden ondernemers deze diensten echter vaak aan elkaar uit, soms via meerdere schakels. Hoewel deze ondernemers elkaar hiervoor btw in rekening moeten brengen, was het voorheen niet mogelijk deze btw af te trekken, wat resulteerde in extra kosten. Hier komt verandering in. Vanaf 2024 wordt officieel in de wet opgenomen dat de btw op doorbelastingen wordt afgetrokken, op voorwaarde dat deze spijzen en dranken niet wordt afgenomen door de eindgebruiker (consument) en dat er btw in rekening wordt gebracht.

Een voorbeeld 

Ondernemer A vraagt ondernemer B om een diner te organiseren voor zakelijke relaties. Ondernemer B schakelt vervolgens ondernemer C in voor het verzorgen van het eten en drinken. Hoewel ondernemer A btw in rekening brengt aan ondernemer B en ondernemer B een bedrag met btw factureert aan ondernemer C, konden B en C voorheen de btw niet aftrekken. Met de nieuwe regels kan ondernemer B nu wel de btw aftrekken. Ondernemer C kan dit niet, omdat hij de eindgebruiker is; zijn medewerkers consumeren de spijzen en dranken.

2. Evaluatie laag btw-tarief: aanpassing naar standaard btw-tarief agrarische goederen en diensten

Het kabinet heeft de doelmatigheid van het verlaagde btw-tarief geëvalueerd. Standaard vallen alle goederen en diensten onder het 21% btw-tarief, waarbij het 9% tarief een uitzondering vormt. Uit onderzoek blijkt dat er vaak effectievere instrumenten zijn dan lagere btw-tarieven om beleidsdoelen te bereiken, zoals het verminderen van de fiscale druk voor minder draagkrachtige huishoudens, het steunen van bepaalde sectoren of het stimuleren van werkgelegenheid.

Het kabinet stelt daarom voor om het verlaagd btw-tarief op leveringen van bepaalde agrarische goederen die voornamelijk door agrarische dienstverleners worden afgenomen per 2025 af te schaffen zodat het 21% btw-tarief geldt. Dit verlaagd btw-tarief is niet meer nodig omdat de agrarische afnemers de btw kunnen aftrekken omdat zij btw-belaste prestaties verrichten. Dit verlaagde btw-tarief is niet meer nodig omdat de landbouwregeling – waarin de btw niet kon worden afgetrokken – per 2018 in Nederland is afgeschaft.

3. Uitgebreidere controlemogelijkheden voor de Belastingdienst in 2024

Vanaf 2024 treedt de Wet implementatie richtlijn betalingsdienstaanbieders in werking. Hierdoor krijgen belastingdiensten specifieke toegang tot internationale betalingsgegevens.Dit stelt hen in staat om nauwkeuriger te controleren of btw correct wordt afgedragen op basis van informatie over grensoverschrijdende betalingen. Het gaat om transacties tussen consumenten en verkopers uit een andere EU-lidstaat of zelfs buiten de Europese Unie. Op EU-niveau zullen fraude-experts deze betalingsgegevens nader analyseren.

4. Aanpassingen in btw-heffing voor virtuele diensten

Vanaf 2025 wordt de btw voor culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve en entertainmentdiensten geheven op basis van de locatie van de afnemer, ongeacht of deze diensten fysiek of virtueel zijn. Dit is een wijziging ten opzichte van de huidige regeling, waarbij de btw wordt geheven op de plaats waar het evenement of de activiteit daadwerkelijk plaatsvindt. Door deze aanpassing worden de btw-regels voor virtuele diensten gemoderniseerd en vanaf 2025 belast in de lidstaat waar de afnemer gevestigd is.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de wijzigingen in de omzetbelasting (btw)? Onze fiscaal adviseurs helpen u graag verder. Neem dan contact op met Jason Vollering door te bellen 06-30392782 of stuur Jason een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2024

Wilt u meer weten over de wijzigingen in de nationale btw-regels? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan