Belastingplan 2023: wijzigingen in de nationale btw-regels

20 september 2022
Artikel

In het Belastingplan 2023 zijn een aantal wijzigingen in de nationale btw-regels opgenomen. We zetten ze voor u op een rij.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Vrouw werkt op laptop

Btw-tarief zonnepanelen woningen per 2023 van 21% naar 0%

Het btw-tarief op de leverings- en installatiekosten van zonnepanelen op of nabij woningen, zoals op het dak van een woning, schuur, garage, in de tuin of op een uitbouw van een woning, is per 2023 0%.

Particuliere zonnepaneeleigenaren hoeven vanaf 2023 dus geen btw meer te betalen voor de aankoop van hun zonnepanelen en daardoor geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit bespaart administratieve/uitvoeringslasten voor zowel particuliere zonnepaneelondernemers als de Belastingdienst.

Heeft u eerder btw voor uw zonnepanelen teruggevraagd en gekregen van de Belastingdienst, maakt u gebruik van de Kleine ondernemersregeling (KOR) of verwacht u met uw aankoop een opbrengst van 10.000 wattpiek te overschrijden? Dan kan het verstandig zijn de aankoop van zonnepanelen uit te stellen.

Per 2023 hoeft u dus geen btw terug te vragen. U bent of blijft door de geleverde energie wel btw-ondernemer. Belangrijk om te weten is dat u zich tot een omzet (uit opgewekte energie) van € 1.800 niet hoeft de registeren bij de Belastingdienst. Deze regeling geldt vanaf 2021 en wordt in de wet opgenomen. Afhankelijk van de energieprijzen in uw variabel of jaarcontract, soort Wattpiek zonnepanelen en hoeveelheid bestaande en (bij)gekochte zonnepanelen, overschrijdt u mogelijk deze omzetgrens. U moet dan btw gaan afdragen aan de Belastingdienst. Ook per 2023 kan een tijdige (!) aanvraag voor de KOR u financieel voordeel bieden.

Btw en accijns weer 21% per 2023

De tijdelijke regeling waarmee per 1 juli 2022 de btw op energie is verlaagd naar 9%, eindigt per 31 december 2022. Ook de accijnsverlaging van 21% op energie eindigt op 31 december 2022.

Grensoverschrijdende Kleine ondernemersregeling per 2025

Per 2025 wordt een grensoverschrijdende Kleine ondernemersregeling ingevoerd. De omzet die uw onderneming behaalt in andere EU-lidstaten, is dan vrijgesteld van btw. Uw onderneming berekent dan geen btw, maar mag ook geen btw aftrekken.

Belangrijke voorwaarden:

  • de jaaromzet binnen de EU is lager dan € 100.000;
  • de omzet in de andere EU-lidstaat is lager dan de in die lidstaat geldende (KOR-)omzetdrempel.

Een groot voordeel hiervan is dat uw onderneming zich niet hoeft te registreren in één of meerdere lidstaten en geen btw-aangiften hoeft in te dienen. De nieuwe regels moeten nog in de Nederlandse wetgeving worden opgenomen en treden per 1 januari 2025 in werking.

Aanpassing margeregeling kunstvoorwerpen per 2025

Per 2025 moet de Nederlandse wetgever geregeld hebben dat wederverkopers van kunstvoorwerpen de margeregeling niet meer mogen toepassen als het kunstvoorwerp is ingekocht tegen het verlaagde btw-tarief. Per 2025 geldt de margeregeling dus alleen nog bij inkoop tegen het normale btw-tarief.

De margeregeling kan financieel voordelig zijn als de koper geen btw kan aftrekken. Bij de margeregeling wordt btw gerekend ‘over’ de winstmarge en niet over de gehele verkooprijs.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de wijzigingen in de nationale btw-regels? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de wijzigingen in de nationale btw-regels? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan