Beperking liquidatieverliesregeling

17 september 2019
Artikel

De regering wil de huidige liquidatieverliesregeling in de vennootschapsbelasting op een aantal punten aanpassen.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Geschreven door:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
man berekent verliezen

De liquidatieverliesregeling houdt in dat een moedervennootschap het geleden verlies op een deelneming in aftrek kan brengen als de dochter wordt ontbonden. Hiermee wordt voorkomen dat de niet-verrekende verliezen bij de dochter definitief verdwijnen zonder enige compensatie bij de moeder. Voor de berekening van het aftrekbare liquidatieverlies is aangesloten bij het vermogensverlies dat de moeder zelf lijdt op haar investering in de dochter.

In de praktijk is gebleken dat internationale concerns structuren opzetten om dit soort verliezen op een kunstmatige manier in Nederland te laten vallen. Om uitholling van de Nederlandse belastinggrondslag tegen te gaan die plaatsvindt door een dergelijke gecreëerde aftrek van liquidatieverliezen, worden de volgende maatregelen overwogen:

  • beperking van de liquidatieverliesregeling tot liquidaties van dochters waarin de moeder een kwalificerend belang houdt (materiële beperking);
  • beperking van de liquidatieverliesregeling tot liquidaties van dochters die zijn gevestigd in de EU/EER (territoriale beperking);
  • beperking van de mogelijkheid tot langdurig uitstel van het aftrekmoment van een liquidatieverlies (temporele beperking).

Voor de regeling voor zogenaamde stakingsverliezen van buitenlandse vaste inrichtingen gaan vergelijkbare beperkingen gelden.

De beoogde ingangsdatum van deze maatregelen is 1 januari 2021.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Mark Broekhuizen via telefoonnummer 040-2942626 of stuur Mark een mail.

Ook interessant voor u:

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan