Fiscale eenheid vennootschapsbelasting: aanvragen of verbreken?

2 november 2023
Artikel

Wilt u uw bestaande fiscale eenheid vennootschapsbelasting (geheel of gedeeltelijk) verbreken vanaf 1 januari 2024? Zorg er dan voor dat het verzoek hiervoor uiterlijk 31 december 2023 is ontvangen door de Belastingdienst. 

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Fiscale afrekeningen

Let op dat verbreking van een fiscale eenheid in sommige gevallen tot fiscale afrekeningen kan leiden. Zorg ervoor dat u de mogelijke gevolgen goed in beeld te heeft, voordat u verzoekt om verbreking van een fiscale eenheid.

Fiscale eenheid aanvragen

Wilt u een fiscale eenheid aangaan of een bestaande fiscale eenheid uitbreiden? Houd er dan rekening mee dat een verzoek hiervoor een maximale terugwerkende kracht heeft van drie maanden. Als u een vennootschap met ingang van 1 januari 2024 in uw fiscale eenheid wilt opnemen, moet het verzoek daartoe dus vóór eind maart 2024 zijn ontvangen door de Belastingdienst.

Fiscale eenheid verbreken? Dat kan voordelig uitpakken

Tot een belastbaar bedrag van € 200.000 geldt in 2023 en 2024 een tarief van 19%. Voor het meerdere geldt het hoge vennootschapsbelastingtarief van 25,8%. Hierdoor kan het fiscaal voordelig zijn om een bestaande fiscale eenheid te verbreken. Dan kunnen namelijk alle verschillende vennootschappen gebruikmaken van het tariefopstapje.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan