Cryptovaluta en uw belastingaangifte

9 maart 2023
Artikel

Heeft u cryptovermogen? Geef dit dan op in uw belastingaangifte. Cryptogeld is in Nederland geen wettig betaalmiddel, maar u moet wel belasting betalen over dit vermogen. Doet u dit niet, dan kan dat vervelende consequenties hebben.

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
Cryptovaluta

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta vormen een digitaal betalingssysteem dat niet afhankelijk is van banken. De eerste en meest bekende cryptomunt is de bitcoin. Cryptovaluta zijn in Nederland (nog) geen wettig betaalmiddel maar vormen natuurlijk wel een bezitting waarover u belasting moet betalen.

De waarde van uw cryptovermogen

Wat de waarde van uw cryptovermogen is, moet u bepalen aan de hand van de waarde die in het economische verkeer aan uw cryptovaluta kan worden gegeven. Dat is de geldende koers op 1 januari van het jaar van aangifte.

Richtlijn delen informatie over cryptobezittingen

De Belastingdienst wordt nog niet geholpen door middel van het automatisch uitwisselen van gegevens zoals bij banken gebeurt. Wel heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om informatieverzoeken te doen.

Op 8 december 2022 publiceerde de Europese Commissie een richtlijnvoorstel. Volgens dit voorstel worden aanbieders van cryptodiensten verplicht om cryptobezittingen van hun gebruikers te delen met Europese belastingdiensten. De Commissie heeft voorgesteld om de richtlijn vanaf 1 januari 2026 in werking te laten treden.

Cryptovaluta in box 3

De waarde van uw cryptovaluta moet u in box 3 verantwoorden. Volgens de Belastingdienst moet u cryptovaluta in box 3 echter niet als geld of banktegoed aangegeven, maar als 'overige bezitting'.  Dat maakt een wezenlijk verschil. Voor 2023 bedraagt het wettelijke rendement over bank- en spaartegoeden namelijk slechts 0,36% en voor 'overige bezittingen' (waaronder dus cryptovaluta) maar liefst 6,17%.

Stablecoins

Voorgaande geldt volgens de Belastingdienst zelfs voor de zogenaamde stablecoins: cryptomunten die gekoppeld zijn aan de ‘fiat valuta’ zoals de euro of de dollar. Een stablecoin is bedoeld om altijd evenveel waard te zijn als een dollar of euro. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de box 3 heffing voor stablecoins op basis van 'overige bezittingen' tot rechtszaken gaat leiden.

Actief handelen met cryptovaluta

Handelt u actief met cryptovaluta? Dan kan in theorie het resultaat dat u daarmee behaalt belastbaar zijn voor de inkomstenbelasting in box 1. Namelijk als resultaat uit overige werkzaamheden of misschien zelfs als winst uit onderneming.

Het handelen moet dan wel een meer dan speculatief karakter hebben. Hierbij moet er sprake zijn van deskundigheid, ervaring en relaties. Ook moet het koersverloop via deskundigheid en ervaringen beïnvloed kunnen worden. Van dat laatste kan nooit sprake zijn en vooralsnog wijst de rechtspraak dan ook logischerwijs naar box 3.  

Geef cryptovermogen op in uw belastingaangifte

Heeft u cryptovermogen? Neem dit dan op in uw belastingaangifte. De consequenties van het niet verantwoorden van cryptovermogen bij de Belastingdienst kunnen groot zijn. Zo kunt u zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Nico van der Ende, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over cryptovaluta en uw belastingaangifte?

E-mail Nico
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan