Werkt u in de bouw met externen? Geef door wat u heeft betaald!

12 juni 2024
Artikel

Als inhoudingsplichtig bouwbedrijf moet u aan de Belastingdienst doorgeven welke betalingen u heeft gedaan aan externen die voor u hebben gewerkt. Dit geldt specifiek voor diegenen die geen btw aan u hebben gefactureerd. Het gaat om de opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (opgaaf UBD). Waar moet u bij de renseigneringsverplichting rekening mee houden?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Bouwvakkers op een dak bij een logistiek centrum

Werkgevers (ook bekend als inhoudingsplichtigen) zijn verplicht om informatie te verstrekken over betalingen aan individuen/zzp’ers die voor hen werken. Deze verplichting staat bekend als de 'opgaaf Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD)'.

In welke situaties geldt de renseigneringsverplichting voor u?

In de Bouw & Infra sector is het gebruikelijk dat onderaannemers facturen sturen met toepassing van de btw-verleggingsregeling. Ook kan het voorkomen dat een ingehuurde zzp'er geen factuur stuurt als deze gebruikmaakt van de kleine ondernemingsregeling (KOR). In deze gevallen is het belangrijk om de betalingen aan deze personen te melden bij de Belastingdienst. U heeft dan een renseigneringsverplichting.

Wat als u geen personeel in dienst heeft dit jaar?

Let op: deze verplichting geldt ook wanneer u dit jaar geen personeel in dienst heeft, maar wel een actief loonheffingennummer bezit op grond waarvan u een aangifte loonheffingen moet indienen. Als u geen inhoudingsplichtige bent en dus geen loonheffingennummer heeft, dan is het niet verplicht om de opgaaf UBD in te dienen. In sommige gevallen kan de Belastingdienst u verzoeken om dit alsnog te doen.

Buitenlandse zzp’ers

Ook wanneer een buitenlandse zzp’er in Nederland prestaties voor u verricht en de btw-verleggingsregeling van toepassing is, heeft u een meldplicht. Als die zzp’er geen BSN heeft moet u dit toch melden. Neem in dat specifieke geval contact met ons op.

Zorg dat uw administratie op orde is

Ga zorgvuldig om met het vastleggen van de gegevens die u verplicht bent te delen met de Belastingdienst. Laat de ingehuurde kracht ook tijdig weten welke gegevens u nodig heeft en betaal facturen pas als u alle informatie heeft ontvangen van de zzp’er.

Voor wanneer moet u de informatie delen?

U moet de gegevens over 2024 voor 31 januari 2025 opgeven bij de Belastingdienst. Onze adviseurs Bouw & Infra helpen u graag om deze informatie goed en volledig aan te leveren. En geven u graag advies over hoe u dat slim doet.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de renseigneringsverplichting? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan