Recht op LKV bij overgang van onderneming

17 juni 2024
Artikel

De Hoge Raad oordeelde onlangs dat het loonkostenvoordeel (LKV) niet vervalt bij overgang van onderneming.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aftikken hamer uitspraak Hoge Raad

Loonkostenvoordeel

Het LKV is een financiële tegemoetkoming voor werkgevers om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te behouden. Het gaat onder meer om oudere werknemers (56-plussers) en arbeidsgehandicapten die een uitkering ontvangen voordat ze in dienst treden. De tegemoetkoming geldt voor maximaal drie jaar.

Overgang van onderneming

Bij een overgang van onderneming gaan de werknemers van rechtswege over naar een nieuwe werkgever. Zo’n overgang kan zich voordoen bij een fusie, maar ook bij een inbreng van een vof in een bv.

In de recente zaak van de Hoge Raad werd een eenmanszaak omgezet in een vof. De Belastingdienst was van mening dat het LKV in dit geval niet mee overgaat, omdat de werknemer formeel in dienst kwam bij een nieuwe werkgever. De Hoge Raad oordeelde echter dat het recht op het LKV in deze situatie toch blijft voortbestaan. Het vervallen van dit recht bij een overgang van onderneming zou anders strijdig zijn met doel en strekking van het LKV. Bovendien verliest de afgegeven doelgroepverklaring niet haar werking. Deze verklaring hoeft de naam van de nieuwe werkgever niet te vermelden. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het LKV of wat de gevolgen zijn voor de loonheffingen bij een overgang van onderneming? Neem dan contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu