De (elektrische) fiets als groene arbeidsvoorwaarde: let op de fiscale aspecten

2 januari 2024
Artikel

Uit oogpunt van duurzaamheid hechten werkgevers en werknemers steeds meer waarde aan groene arbeidsvoorwaarden. Een stimulans voor de (elektrische) fiets mag dan niet ontbreken. Met welke fiscale aspecten moet u rekening houden? 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Fietsen in fietsenwinkel

Hogere reiskostenvergoeding bij gebruik (elektrische) fiets

U kunt het gebruik van de fiets stimuleren door een hogere reiskostenvergoeding te verstrekken aan uw medewerkers dan bij het gebruik van de auto. Vergoedt u meer dan € 0,23 per kilometer? Dan is het meerdere loon. U kunt dit meerdere:

  • toewijzen aan de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) of;
  • belasten als individueel loon bij de werknemer.  

Vergoeden of verstrekken van een (elektrische) fiets

Ook is het mogelijk om een fiets te vergoeden of verstrekken aan uw werknemers. De werknemer is dan eigenaar van de fiets. De waarde van de fiets komt ten laste van de vrije ruimte van de WKR. Daarnaast mag u ook nog een onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken voor woon-werkverkeer van € 0,23 per kilometer. Geeft u een hogere reiskostenvergoeding? Dan wijst u het meerdere toe aan de werkkostenregeling of wordt dit belast als loon bij uw werknemer.

Let op:
Betaalt een werknemer de fiets zelf van zijn/haar brutoloon (bijvoorbeeld via inlevering van een deel van zijn/haar maandsalaris of vakantiedagen)? Dan komt de waarde van de fiets alsnog ten laste van de vrije ruimte van de WKR.

Renteloze lening: géén beslag op WKR

Een andere mogelijkheid om het gebruik van een (elektrische) fiets te stimuleren, is het verstrekken van een renteloze lening waarmee uw werknemer de fiets zelf aanschaft. In dat geval legt de fiets géén beslag op de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Ook vormt de renteloze lening géén loonvoordeel. U kunt met uw werknemer afspreken dat hij/zij de lening aflost uit de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Ter beschikking stellen van een (elektrische) fiets

Als u een fiets van de zaak aan uw werknemers ter beschikking stelt, dan blijft u als werkgever eigenaar van deze fiets. De werknemer krijgt te maken met een bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Deze bijtelling vormt loon bij uw werknemer of u wijst de bijtelling aan als eindheffingsloon onder de WKR. In dit laatste geval mag u geen onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken voor woon-werkverkeer, omdat u als werkgever eigenaar bent van de fiets.

Het is wel toegestaan om een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,23 per kilometer (en eventueel het meerdere als loon) aan uw werknemer te vergoeden op de dagen dat hij/zij de ter beschikking gestelde fiets niet gebruikt voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld als uw werknemer die dag met de eigen auto naar kantoor komt. Lees daarover meer in het artikel Minder administratie fiets van de zaak en privéauto.

Btw aftrek

Btw die u betaalt over de fiets voor uw werknemers mag u niet zomaar volledig aftrekken. Deze aftrek is vaak beperkt en aan spelregels gebonden. Lees daarover meer in het artikel Wat betekent een fiets van de zaak voor uw btw-aftrek?.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.  Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van de (elektrische) fiets? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Download het whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

Fiscale gevolgen en aanpassingen in uw administratie
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan