Belangrijkste punten uit hoofdlijnenakkoord voor ondernemers

10 juni 2024
Artikel

De formerende partijen presenteerden op 16 mei 2024 het hoofdlijnenakkoord. Alle voorstellen uit dit akkoord moeten nog nader worden uitgewerkt. We zetten de belangrijkste hoofdlijnen voor u als ondernemer op een rij.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
kabinet

Extra belastingschijf voor lastenverlaging

De nieuwe coalitie wil een lastenverlichting bewerkstelligen voor middeninkomens. Daarom komt er hoogstwaarschijnlijk een extra belastingschijf, waardoor mensen met een middeninkomen minder belasting gaan betalen. 

Terugdraaien afschaffing inkoopfaciliteit dividendbelasting 

In het belastingplan 2024 is de afschaffing van de faciliteit in de dividendbelasting voor de inkoop van eigen aandelen aangekondigd. In het hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat deze afschaffing per 1 januari 2025 wordt teruggedraaid.

Verhogen generieke renteaftrekbeperking

Sinds 2022 wordt de renteaftrek op leningen toegelaten tot maximaal het hoogste bedrag van 20% van de fiscale EBITDA of € 1.000.000. Dit percentage wordt verhoogd naar 25%, waardoor in meer gevallen renteaftrek mogelijk is.

Terugdraaien verlaging mkb-winstvrijstelling 

In de voorjaarsnota 2024 is een verlaging van de mkb-winstvrijstelling van 12,7% naar 12,03% aangekondigd. Deze beslissing wordt door de nieuwe coalitie teruggedraaid.

Beperking giftenaftrek

De fiscale regelingen rond de aftrekbaarheid van giften in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting worden vanaf 2025 stapsgewijs beperkt. Per 2028 wordt de giftenaftrek voor verschillende giften gelijkgetrokken. 

Verhoging btw op logies en cultuur 

De btw op hotelovernachtingen stijgt van 9% naar 21%. Daarnaast stijgt ook de btw op de meeste culturele goederen. Zo stijgt het btw-tarief van bijvoorbeeld podiumkunsten en boeken naar 21%.

Lees ook de belangrijkste punten voor:

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten wat het hoofdlijnenakkoord betekent voor uw organisatie of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, hoofd vaktechniek Belastingadvies. U bereikt Robert via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu