Hoe kunnen u en uw medewerkers fiscaal vriendelijk rijden? Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? 

Auto van de zaak? Waar moet u op letten? 

Bij een auto van de zaak komen zaken kijken als motorrijtuigenbelasting, bpm en bijtelling. Wat zijn de regels en uitzonderingen en hoe kunt u ervoor zorgen dat u en uw medewerkers fiscaalvriendelijk rijden? Onze belastingadviseurs helpen u graag! 

Hoeveel bedraagt de bijtelling auto van de zaak in 2022? 

Door het Klimaatakkoord wijzigen de bijtellingsregels voor de auto van de zaak tot 2026 bijna jaarlijks. De bijtelling voor benzine- en dieselauto’s van de zaak verandert echter niet in 2022. Het standaardpercentage voor de bijtelling blijft 22% bedragen. Voor elektrische auto’s verandert zowel de grondslag waarover de bijtelling wordt berekend, als het bijtellingspercentage. Hierdoor zijn elektrische auto’s vanaf 2022 fiscaal minder aantrekkelijk dan voorheen het geval was. De actuele bijtellingspercentages vindt u in onze whitepaper. 

Elektrische auto’s en bijtelling

Per 1 januari 2019 wijzigden de bijtellingsregels voor de elektrische auto van de zaak. Elk jaar gaan de bijtellingspercentages stapsgewijs omhoog. In 2026 verdwijnt hiermee het onderscheid tussen elektrische en conventionele auto’s. Vanaf dan geldt voor alle auto’s van de zaak een bijtelling van 22%.

Wat is goedkoper: auto van de zaak of auto in privé?

Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als u een bijdrage voor privégebruik eist.

Auto niet geschikt voor privégebruik? Geen bijtelling

Is de auto vanwege de inrichting niet geschikt voor privégebruik, dan mag de bijtelling achterwege blijven. Het maakt hierbij niet uit of de auto een grijs kenteken heeft. Een voorbeeld van een auto die ‘naar aard en inrichting’ niet geschikt is voor privégebruik, is een bestel- of serviceauto met slechts een zitplaats voor de bestuurder. Ook vrachtauto’s, autobussen en motoren vallen buiten de regels voor de bijtelling. Afstemming met de Belastingdienst is aan te bevelen.

Meer weten over de auto van de zaak?

Bij een auto van de zaak komen veel zaken kijken. Er zijn flink wat regels en uitzonderingen, dus hoe kunt u ervoor zorgen dat u en uw medewerkers fiscaalvriendelijk rijden? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561320 of stuur Luc een e-mail.

Download whitepaper icoon

Auto van de zaak

Wat zijn de regels voor 2022?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan