Auto van de zaak

Bijtellingsregels in 2024
Portretfoto van Luc Adriaansen
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur

Wat zijn de regels en uitzonderingen voor de bijtelling van de auto van de zaak in 2024? En hoe zorgt u ervoor dat u en uw medewerkers fiscaalvriendelijk kunnen rijden?

Bijtelling auto van de zaak in 2024

In 2024 bedraagt de bijtelling voor alle auto’s die CO2 uitstoten 22%. Dit geldt ook voor (plug-in) hybride auto’s. Voor volledig elektrische auto’s bedraagt de bijtelling 16% tot een aanschafprijs van € 30.000. Voor het gedeelte van de aanschafprijs boven € 30.000 geldt een bijtelling van 22%. Dit is gelijk aan 2023. 

Elektrische auto’s fiscaal steeds minder aantrekkelijk

Een paar jaar terug wijzigden de bijtellingsregels voor de elektrische auto van de zaak. Elk jaar gingen de bijtellingspercentages stapsgewijs omhoog. In 2026 verdwijnt het onderscheid in bijtellingspercentages tussen elektrische en conventionele auto’s. Vanaf dan geldt voor alle auto’s van de zaak een bijtelling van 22%.

Wat is goedkoper: auto van de zaak of auto in privé?

Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik van een auto van de zaak is vaak veel lager dan de kosten van de eigen auto. Dat geldt doorgaans ook als werknemers een eigen bijdrage voor privégebruik betalen.

Auto niet geschikt voor privégebruik?

Is de auto vanwege de inrichting niet geschikt voor privégebruik? Dan vervalt de bijtelling. Het maakt hierbij niet uit of de auto een grijs kenteken heeft. Een voorbeeld van een auto die ‘naar aard en inrichting’ niet geschikt is voor privégebruik, is een bestel- of serviceauto met slechts een zitplaats voor de bestuurder. Ook vrachtauto’s, autobussen en motoren vallen buiten de regels voor de bijtelling. We raden u aan deze gevallen af te stemmen met de Belastingdienst.

Regels en uitzonderingen

Bij een auto van de zaak komen naast de bijtelling nog veel andere zaken kijken. Ook zijn er flink wat regels en uitzonderingen. Bent u benieuwd naar de belangrijkste aandachtspunten? Download dan het whitepaper ‘Auto van de zaak – regelgeving 2024’.

Meer weten?

Wilt u weten hoe u ervoor kunt zorgen dat u en uw medewerkers fiscaalvriendelijk rijden? Neem dan contact op met Luc Adriaansen, senior belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2024
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu