Rekening-courantschuld aan uw bv

4 november 2019
Artikel

Voorkom dat de rekening-courantschuld aan uw eigen bv zo hoog oploopt, dat u deze feitelijk niet meer kunt terugbetalen. Dan is namelijk sprake van een winstuitdeling, wat kan leiden tot substantiële belastingaanslagen.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Rekening-courantschuld

Lenen bij uw bv

Het is mogelijk om geld te lenen bij uw bv. Het uitgangspunt hierbij is dat de bv en u op zakelijke grondslagen handelen. Zorg dus voor voorwaarden die overeenkomen met de voorwaarden die onafhankelijke derden hanteren in een vergelijkbare situatie. Stel een goede, schriftelijke overeenkomst op met daarin onder andere bepalingen over verstrekte zekerheden, het aflossingsschema, een zakelijk rentepercentage, enz.

Excessief lenen ontmoedigd

De Staatssecretaris heeft maatregelen aangekondigd om excessief lenen bij de eigen bv te ontmoedigen. Als de totale som van schulden van de dga aan de bv meer bedraagt dan € 500.000, zal vanaf 1 januari 2022 het meerdere belast gaan worden als inkomen in box 2, tegen een tarief van (naar verwachting) 26,9%.

Eigenwoningschuld

Eigenwoningschulden bij uw eigen bv zullen waarschijnlijk onder voorwaarden buiten deze regeling vallen. Is uw schuld aan uw bv hoger dan € 500.000, dan heeft u tot 1 januari 2022 de tijd om deze te verlagen tot onder dit bedrag. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw bv dit jaar nog dividend aan u te laten uitkeren, tegen het huidige, lage tarief van 25%.

Meer weten?

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld? Neem dan contact op met Robert Gall via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2020

Dividend uitkeren in 2020

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan