Rekening-courantschuld: voorkom belastingaanslagen

29 oktober 2021
Artikel

Voorkom dat de rekening-courantschuld aan uw eigen bv zo hoog oploopt, dat u deze feitelijk niet meer kunt terugbetalen. Dan is namelijk sprake van een winstuitdeling, wat kan leiden tot substantiële belastingaanslagen.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Rekening-courantschuld

Lenen bij uw bv

Het is mogelijk om geld te lenen bij uw bv. Uitgangspunt hierbij is dat de bv en u daarbij op zakelijke grondslagen handelen. Zorg dus voor voorwaarden die overeenkomen met de voorwaarden die onafhankelijke derden hanteren in een vergelijkbare situatie. Stel een goede schriftelijke overeenkomst op, met daarin onder andere bepalingen over verstrekte zekerheden, het aflossingsschema en een zakelijk rentepercentage.

Excessief lenen

De regering heeft aangekondigd excessief lenen bij de eigen bv te gaan ontmoedigen. De beoogde ingangsdatum van deze Wet excessief lenen is 1 januari 2023. Als de totale som van schulden van de dga aan de bv meer bedraagt dan € 700.000, wordt vanaf 1 januari 2023 het meerdere belast als inkomen in box 2 (fictief dividend), tegen een tarief van (waarschijnlijk) 26,9%. Eigenwoningschulden bij uw eigen bv vallen – onder voorwaarden - buiten deze regeling. Is uw schuld aan uw bv hoger dan € 700.000? Dan heeft u tot het einde van 2023 (peildatum 31 december 2023) de tijd om deze schuld te verlagen tot onder dit bedrag. Bijvoorbeeld door uw schuld aan de bv af te lossen of dit jaar een dividend aan uzelf te laten uitkeren, tegen het box 2-tarief van 26,9%.

Of de Wet excessief lenen ook daadwerkelijk doorgaat, is nog niet zeker. De staatssecretaris van Financiën heeft namelijk onlangs aan de Tweede Kamer gevraagd om de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden, zodat eerst een breder onderzoek gedaan kan worden naar de belastingheffing over vermogen en vermogensinkomsten. Wij zullen u blijven informeren over de ontwikkelingen op dit gebied.

Meer weten?

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld aan uw bv? Neem dan contact op met Robert Gall, senior belastingadviseurvia e-mail.

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2022

Dividend uitkeren in 2022

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan