Rekening-courantschuld: voorkom belastingaanslagen

30 oktober 2020
Artikel

Voorkom dat de rekening-courantschuld aan uw eigen bv zo hoog oploopt, dat u deze feitelijk niet meer kunt terugbetalen. Dan is namelijk sprake van een winstuitdeling, wat kan leiden tot substantiële belastingaanslagen.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Rekening-courantschuld

Lenen bij uw bv

Het is mogelijk om geld te lenen bij uw bv. Uitgangspunt hierbij is dat de bv en u daarbij op zakelijke grondslagen handelen. Zorg dus voor voorwaarden die overeenkomen met de voorwaarden die onafhankelijke derden hanteren in een vergelijkbare situatie. Stel een goede schriftelijke overeenkomst op, met daarin onder andere bepalingen over verstrekte zekerheden, het aflossingsschema en een zakelijk rentepercentage.

Excessief lenen

De regering heeft aangekondigd excessief lenen bij de eigen bv te gaan ontmoedigen. Hiertoe is afgelopen zomer een wetsvoorstel ingediend. Als de totale som van schulden van de dga aan de bv meer bedraagt dan € 500.000, zal vanaf 1 januari 2023 het meerdere belast gaan worden als inkomen in box 2 (fictief dividend), tegen een tarief van (naar verwachting) 26,9%. Eigenwoningschulden bij uw eigen bv zullen onder voorwaarden buiten deze regeling vallen. Is uw schuld aan uw bv hoger dan € 500.000? Dan heeft u tot het einde van 2023 (peildatum 31 december 2023) de tijd om deze schuld te verlagen tot onder dit bedrag. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw bv dit jaar nog een dividend aan u te laten uitkeren, tegen het huidige lage tarief van 26,25%.

Meer weten?

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld? Neem dan contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips. 

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2021

Dividend uitkeren in 2021

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan