Rekening-courantschuld: voorkom belastingaanslagen

16 januari 2023
Artikel

Voorkom dat de rekening-courantschuld aan uw eigen bv zo hoog oploopt, dat u deze niet meer kunt terugbetalen. Dan is namelijk sprake van een winstuitdeling, wat kan leiden tot substantiële belastingaanslagen.

Portretfoto van Mike Los
Neem contact op met:
Mike Los Manager Belastingadvies en Estate Planning
Rekening-courantschuld

Lenen bij uw bv

Het is mogelijk om geld te lenen bij uw bv. Uitgangspunt hierbij is dat de bv en u daarbij op zakelijke grondslagen handelen. Zorg dus voor voorwaarden die overeenkomen met de voorwaarden die onafhankelijke derden hanteren in een vergelijkbare situatie. Stel een goede schriftelijke overeenkomst op, met daarin onder andere bepalingen over verstrekte zekerheden, het aflossingsschema en een zakelijk rentepercentage.

Excessief lenen

De regering ontmoedigt via de Wet excessief lenen per 1 januari 2023 het excessief lenen bij de eigen bv. Als de totale som van schulden van de dga aan de bv meer bedraagt dan € 700.000, wordt vanaf 1 januari 2023 het meerdere belast als inkomen in box 2 (fictief dividend), tegen een tarief van 26,9% (2023). Eigenwoningschulden bij uw eigen bv kunnen onder voorwaarden buiten deze regeling vallen.

Is uw schuld aan uw bv hoger dan € 700.000? Dan heeft u tot het einde van 2023 (peildatum 31 december 2023) de tijd om deze schuld te verlagen tot onder dit bedrag. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw schuld aan de bv af te lossen of dit jaar een dividend aan u te laten uitkeren tegen het box 2-tarief van 26,9%. Houd er rekening mee dat het tarief in box 2 vanaf 2024 naar verwachting gaat wijzigen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over rekening-courantschuld aan uw bv? Neem dan contact op met Mike Los, manager Belastingadvies en Estate Planning, via e-mail.

Wilt u meer weten over rekening-courantschuld? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mike
Portretfoto van Mike Los
Manager Belastingadvies en Estate Planning
Bel
040-2942635
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan