Rioolheffing voor percelen die niet zijn aangesloten op het riool

30 juni 2022
Artikel

Is één van uw bebouwde percelen niet aangesloten op het riool, bijvoorbeeld omdat het afvalwater wordt afgevoerd via de aanwezige mestkelders of -putten? Dan moet u in de toekomst mogelijk toch rioolheffing gaan betalen.

Portretfoto van Hans van Dam
Neem contact op met:
Hans van Dam Senior belastingadviseur
bebouwde percelen

Gebruikers van bebouwde percelen betalen rioolheffing aan de gemeente. De gemeente bekostigt hiermee het onderhoud aan het riool en de zuivering van huishoudelijk afvalwater. De meeste gemeenten heffen alleen als het bebouwde perceel is aangesloten op het riool.

Geen aansluiting, wel rioolheffing

In een zaak voor de rechtbank Noord-Nederland op 10 juni 2022 stond ter discussie of een gemeente ook mag heffen als er geen aansluiting is op het riool. De gemeente Waadhoeke (provincie Groningen) had besloten om vanaf 2021 rioolheffing te heffen op alle bebouwde percelen en dus niet alleen de percelen die aangesloten zijn op het riool.

De rechtbank oordeelde dat dit geoorloofd is. De rioolheffing mag worden gebruikt om de kosten van collectieve maatregelen die de gemeente treft, op te halen bij alle burgers en bedrijven. De gemeente moet de opbrengst hiervan wel besteden aan watertaken.

Meer informatie of advies

Heeft u een aanslag rioolheffing, een aanslag watersysteemheffing of een aanslag onroerendezaakbelasting ontvangen en twijfelt u aan de juistheid hiervan? Neem contact op met Hans van Dam, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans van Dam
Senior belastingadviseur
Bel
0492-579888
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan