Onverwachte fiscale gevolgen bedrijfsoverdracht

13 september 2023
Artikel

Bedrijfsoverdrachten waarbij aandelen worden overgedragen aan werknemers of familieleden, zijn ingewikkelde trajecten die (onder andere) verschillende belastingsoorten kunnen raken. Onderstaand voorbeeld maakt duidelijk dat zich soms onverwachte gevolgen kunnen voordoen. Laat u zich bij een bedrijfsoverdracht dan ook goed bijstaan door een specialist.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
handtekening onder contract bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht aan personeelslid

De casus: X is betrokken bij een bedrijfsoverdracht waarbij hij aandelen in zijn bedrijf overdraagt aan een personeelslid. Op basis van een rendementseis van achttien procent wordt het aandelenpakket gewaardeerd op € 1 miljoen en dit is dan ook het bedrag waarvoor de aandelen aan het personeelslid worden verkocht. Omdat de medewerker zelf geen geld heeft, financiert verkoper X de volledige koopsom, met een rente van zes procent. Deze lening wordt in tien jaar lineair afgelost. Over de waardering van de aandelen is vooraf overeenstemming bereikt met de Belastingdienst. Toch stelt de inspecteur dat in de transactie loon besloten ligt. 

Ondanks zakelijke prijs toch loon voor medewerker

De achterliggende gedachte hiervan is als volgt. Als X zijn vordering van € 1 miljoen zou overdragen aan een belegger, dan zal deze belegger geen € 1 miljoen overhebben voor deze vordering. Doordat de koopsom volledig is geleend, ligt het risico van het falen van de bedrijfsopvolging volledig bij X. De aandelen zijn gewaardeerd op basis van een rendementseis van achttien procent. 

In deze rendementseis komt het risico voor de investeerder/geldschieter tot uitdrukking. Door de gekozen financieringsopzet ligt het risico in dit geval volledig bij geldschieter X, maar toch krijgt hij maar een rente van zes procent. Om een belegger die zakelijk handelt tot dezelfde kredietverstrekking te verleiden, moet de koper, in dit geval het personeelslid, zorgen voor een bepaalde hoeveelheid eigen vermogen. Door dit eigen vermogen komt niet het volledige risico bij X te liggen, maar verschuift dit gedeeltelijk naar de koper. Het hangt af van de aard van de onderneming hoeveel eigen vermogen nodig is om de transactie zakelijk te maken.

De waarde van de vordering ligt lager

Bij de financieringsopzet, zoals gekozen door X en de werknemer, zou een investeerder of belegger de vordering alleen met een bepaalde korting willen overnemen, bijvoorbeeld een korting van dertig procent (in dit geval dus € 300.000). Dat betekent dat de waarde die de vordering daadwerkelijk heeft, geen € 1 miljoen bedraagt, maar ‘slechts’ € 700.000. Op basis daarvan concludeert de Belastingdienst dat voor het verschil van € 300.000 sprake is van (netto!) loon voor het personeelslid. Werkgever X moet dus loonheffingen betalen over het daarmee corresponderende brutoloon, wat tot een aanzienlijke last zal leiden.

Laat u adviseren over fiscale gevolgen

Soortgelijke situaties kunnen zich ook voordoen als aandelen worden overgedragen aan kinderen. In plaats van loon zal dan echter eerder een schenking worden geconstateerd. Deze kan mogelijk onder de bedrijfsopvolgingsregeling worden ondergebracht. Voorkom dus onverwachte situaties door een goede advisering. Wij kunnen u daarbij helpen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale gevolgen bij bedrijfsoverdracht? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan