Handelingen van niet-zelfstandig handelende artsen belast met btw

2 maart 2023
Artikel

Voor medische handelingen van beroepsbeoefenaren geldt onder voorwaarden een vrijstelling van btw. De voorwaarden hebben betrekking op de kwaliteit en het oogmerk van de handelingen. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de beroepsbeoefenaar en of het doel van de handeling is om ziekten te genezen of te voorkomen. 

 

Artsen in overleg

Eerdere arresten Hoge Raad

Gelet op arrest uit het verleden van de Hoge Raad ontstaat er in sommige gevallen een complicatie. Als artsen handelingen verrichten in de uitoefening van een dienstbetrekking, dan kan voor de vergoeding voor het uitlenen van de arts geen beroep worden gedaan op de vrijstelling. 

Arrest Hoge Raad

De bv verrichte haar dienstverlening aan een ziekenhuis. Het Hof oordeelde dat de medische vrijstelling in dit geval niet van toepassing is, omdat de artsen de handelingen verrichten uit naam van de bv. Volgens de Hoge Raad is de bv zelf geen beroepsbeoefenaar en deze kan de vrijstelling daarom niet toepassen. De dienstverlening van de bv bestaat uit detachering van personeel. Hierdoor ziet de Hoge Raad geen reden om hoger beroep op basis van het gelijkheidsbeginsel toe te staan. Volgens de Hoge Raad is dit geen reden om de vrijstelling uit te breiden tot detachering van artsen. Een begrijpelijk oordeel, nu een beroep op het gelijkheidsbeginsel niet kan leiden tot een uitbreiding van de vrijstelling met prestaties die niet onder de vrijstelling vallen. 

Kortom, bv’s die artsen detacheren, kunnen ten aanzien van de detachering geen beroep doen op de medische vrijstelling die geldt voor medische beroepsbeoefenaren. Het is de vraag op welke wijze de praktijk hiermee omgaat als de arts in dienst is van zijn eigen bv en deze bv een contract heeft gesloten met bijvoorbeeld een medisch centrum waarin de arts zijn werkzaamheden uitoefent. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de regels, kansen en risico's rondom btw? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over btw-regels? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan