Btw-plicht bij eenmalige prestatie?

3 april 2023
Artikel

U bent voor de btw al snel ondernemer. Bent u ook ondernemer in het geval van een ‘incidentele’ verkoop van een (on)roerend goed of een éénmalige dienst?

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
stapel munten

Het antwoord hierop hangt dan af van de feiten en omstandigheden, zoals: is datgene dat wordt verkocht ondernemingsvermogen? Of heeft u er veel ‘energie’ in moeten stoppen om het goed te verkopen?

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Voorbeelden uit de rechtspraak over btw-plicht bij eenmalige prestatie

 

Juriste

Een juriste (= btw-ondernemer) heeft een partij zilver ingekocht om deze met winst door te verkopen. Is zij hierdoor ondernemer? En kan zij de btw die zij betaalt op kosten voor de aan- en verkoop aftrekken?

De juriste trad niet op als handelaar en maakte verder geen reclame. Er was geen (direct) verband met haar activiteiten als juriste. De juriste was voor de aan- en verkoop van zilver geen btw-ondernemer en haar werkzaamheden waren te passief om hiervoor als btw-ondernemer te worden aangemerkt. In btw-technische zin gaat het hier om normaal vermogensbeheer. De btw was voor de juriste niet aftrekbaar.

Deurwaarder – vastgoed

In een andere zaak was een zelfstandige deurwaarder voor de btw geregistreerd. Hij berekende omzetbelasting. Hij verrichtte daarnaast incidenteel een betaalde vastgoedtransactie. Het Europees Hof van Justitie oordeelde dat de deurwaarder voor deze incidentele ‘andere’ activiteit ook btw was verschuldigd. De Belastingdienst kon de btw bij de deurwaarder naheffen.

Bestuurder - toezichthouder - commissaris

Krijgt u in ‘meer of mindere mate’ vergoedingen voor uw werkzaamheden als bestuurder, toezichthouder, commissaris of voor deelname aan adviescolleges en/of commissies? Ga dan na of u btw in rekening moet brengen.

Bouwterrein

Ga ook bij incidentele vastgoedtransacties na of u daarvoor ondernemer bent of wordt voor de omzetbelasting. 
De situatie kan wel anders zijn als u bijvoorbeeld een  stuk grond heeft aangekocht met de bedoeling dit te gaan verkavelen en als bouwpercelen  te verkopen. Of als uw stichting activiteiten verricht waarvoor met enige regelmaat een vergoeding wordt ontvangen.

Voor een incidentele prestatie bent of wordt u geen btw-ondernemer. Dit ligt anders als u regelmatig een vergoeding ontvangt en/of u ‘meer’ inspanning moet leveren om tot verkoop over te kunnen gaan.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de btw-plicht of over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over btw-plicht?

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan