Belastingvoordeel voor instellingen met status ANBI of culturele ANBI

Een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) kan gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erven en schenken. Een ANBI die een culturele instelling  is, kan worden opgewaardeerd naar een ‘culturele ANBI.’ Dit biedt extra voordelen. Om als culturele ANBI te worden aangemerkt, moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied.

 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
twee vrouwen bezoeken een museum

Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel; het recht op extra giftenaftrek. Een particuliere schenker mag 1,25 maal het bedrag van de giften aftrekken in de aangifte Inkomstenbelasting. Voor vennootschapsbelastingplichtigen geldt een aftrek van 1,5 maal het bedrag van de gift. 

Wanneer spreken we van een culturele instelling?

Culturele instellingen zijn actief in beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg), dans, film, letteren, (pop)muziek, (muziek)theater of vormgeving. Hieronder vallen bijvoorbeeld theatergroepen, schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen, (pop)podia, letteren-, pop- en filmfestivals en architectuurcentra.

Giften aftrekbaar

Als de giften notarieel of bij schriftelijke overeenkomst met de ANBI worden vastgelegd voor minimaal vijf jaar, zijn de giften volledig aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Er geldt in dit geval dus geen drempel.  

ANBI of culturele ANBI

Houdt uw instelling zich bezig met het algemeen nut of op cultureel gebied? Mogelijk voldoet de instelling aan de voorwaarden om te worden aangemerkt als een ANBI of culturele ANBI. Ook instellingen op sociaal gebied, zoals sportverenigingen en personeelsverenigingen, kunnen gebruikmaken van een belastingvoordeel, als zij worden aangemerkt als een sociaal belang behartigende instelling (SBB). Over de ontvangen schenkingen en erfenissen hoeft geen schenk-of erfbelasting betaald te worden.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over belastingvoordelen bij erven en schenken voor een ANBI of wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan